Искам да дадем шанс на Маришкия басейн да има още

...
Искам да дадем шанс на Маришкия басейн да има още
Коментари Харесай

Жечо Станков: Искам да дадем шанс на Маришкия басейн

" Искам да дадем късмет на Маришкия басейн да има още една съставния елемент ", съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков пред Българска национална телевизия.

" Ще имаме опция да използваме както огромните площи за слънчеви панели, по този начин и за индустриалните паркове наоколо, където да бъде употребена тази сила ", изясни той.

" Говорим за редом създаване на спомагателни мощности, не за изместване. Това ще отнеме време съвсем до края на 2026 година, което от енергийна позиция е много пай интервал, акцентира министър Станков.

Сектор " Енергетика " образува 70% от въглеродните излъчвания в България. По тази линия, Зелената договорка се свързва най-често с въглищните ни централи. Производството на водород е последната стъпка от един комплициран развой, като основната цел е да създадем микс от планове, тъй че да запазим фрагментите в Маришкия басейн и енергийните мощности, и да създадем този равномерен, обективен преход удобен за всички заинтригувани страни, разяснява Жечо Станков.

" Зелен " водород значи създаден от възобновима сила посредством електролиза. Това значи, че главните количества зелен водород би трябвало да се създават в басейна на Марица - Изток, защото тя разполага със слънчеви панели, които биха могли да зареждат процеса на електролиза, изясни Юлиан Попов, старши политически консултант за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация.

По отношение на генерацията на електрическа енергия, водородът евентуално ще бъде обвързван в една необятна система, счита Попов. Отдавна е почнало заместването на въглищна сила с възобновима, добави той.

Българската енергетика постоянно е говорила за сигурност на енергийната система и налични цени за жителите, тъй че при всички случаи, този жив организъм, който имаме в Маришкия басейн, ще остане и ще бъде жив, акцентира в умозаключение Станков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР