„Искам да дадем малко повече информация относно решението за спиране

...
„Искам да дадем малко повече информация относно решението за спиране
Коментари Харесай

Смъртен случай в Пловдив, проверяват има ли връзка с ваксинация с AstraZeneca

„ Искам да дадем малко повече информация по отношение на решението за прекъсване на имунизацията на "AstraZeneca ". Повод е настъпването на най-тежката нежелана лекарствена реакция, а точно съдбовен излаз за жена на 57 години. Ваксинацията е осъществена през вчерашния ден в 12 часа”, разгласи проф. Костадин Ангелов.
„ Жената се е прибрала без никакви недоволства. Вечерта получава изострен зной, потърсен е екип на ЦСМП - Пловдив. Колегите са на място навреме и откриват смъртта”, обясни още здравният министър.
Проф. Ангелов посочи, че дамата е с наднормено тегло, осъществена интервенция във връзка задръстване на артерии на сърцето през 2005 година
„ Категорично няма формиране на тромби”, разясни още Ангелов.
„ Пряка причинно-следствена връзка сред имунизация и настъпил трагичен случай, все още не може да се отхвърли или одобри категорично”, уточни доцент Тимонов.
Той добави, че работната диагноза е остра сърдечно-съдова непълнота на фона на тежка атеросклероза и тежки сърдечни проблеми, които дамата е имала от 2005 година
Проф. Ангелов прикани хората, които са имунизирани да бъдат спокойни. „ Нека тези, които са записани в системата, да имат самообладание. Дали сме инструкции на Информационно обслужване какво да направят”, добави той.
По-рано беше решено да бъдат блокирани наличните в страната количества от имунизацията против COVID-19 на AstraZeneca. Това разпореди и изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена през днешния ден, 12 март
Заповедта е по отношение на получена информация, в интервала 8-12 март т. година, за настъпили неприемливи нежелани лекарствени реакции при вярна приложимост на имунизацията и почналата в тази връзка инспекция на Европейската организация по медикаментите /ЕМА/.
Ваксините ще останат блокирани до определяне на събитията и приемане на рекомендации от Комитета за лекарствена сигурност към ЕМА.
В период до 24 часа "AstraZeneca " - България и „ БулБио - НЦЗПБ “ посредством районните здравни инспекции в страната би трябвало да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от имунизацията, да преустановят използването ѝ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР