Искам да благодаря на всички, които се явиха на днешната

...
Искам да благодаря на всички, които се явиха на днешната
Коментари Харесай

Радев: Искам честен изборен кодекс. Управляващите отново избягаха от диалога

Искам да благодаря на всички, които се явиха на днешната среща. Това са представителите на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, ГРАО и Агенцията за електронно ръководство. Не се явиха представителите на Народното събрание, Министерски съвет, на равнище вицепремиер, парламентарно показаните партии от ръководещата коалиция. Това сподели президентът Румен Радев, по време на среща за настоящи въпроси от изборния развой, както и ограничения и средства за превъзмогване на проблемите, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “.
Управляващите претендират за разговор сред институциите, а на процедура избягаха от него и то по един витално значим за цялото ни общество въпрос - рационализиране на изборното законодателство и на изискванията, които водят до едни почтени, обективни и транспарантни избори “, сподели още президентът.
„ Надявам се вчерашното пожарно съвещание в Народното събрание да не е подтиквано единствено да се изпревари срещата при президента, а да докара до действителен резултат. Аз не се състезавам с никого. Имам една единствена упоритост - да има един почтен избирателен развой. За тази среща аз разгласих още по време на самите избори, поканите към всички участници още на 8 януари тази година. Въпросите, които желая да се слагат тук, това са на първо място рационализиране на изборното законодателство, което би трябвало да стартира на време. Това беше и моят претекст “, добави Радев.
„ Знаем каква е динамичността на Народното събрание и какъв брой доста проблеми има да се разискват, с цел да не потъне в тях тази значима тематика и с цел да може този път 6 месеца преди изборите да имаме ясно и рационално изборно законодателство. Другият значим въпрос е машинното гласоподаване. Ако ние ще вървим и би трябвало да вървим съгласно закона към машинното гласоподаване, процедурата би трябвало да стартира в този момент. В закона за държавния бюджет за 2020 година няма позиция за заделени средства за машинно гласоподаване. Тук беше място на Министерски съвет да кажа ясно своят ангажимент, какво считат да вършат. Ще наемаме ли, ще купуваме ли? Рационално е да се закупят машини, тъй като излизат по-евтино. Ако ще минаваме към други механически устройства, би трябвало време. Да не се окаже като на предните избори - машинно гласоподаване, само че няма време за процедури. Това са моите претекстове “, уточни още той.
„ Разбира се отдалечено, електронно гласоподаване. Това е извънредно значима тематика и аз ще упорствам тя да бъде осъществена. Тук е ролята на Министерски съвет да покаже своите упоритости и воля. Друга значима тематика актуализиране на изборните описи. Ако решим да тръгнем към такава стъпка, това е голяма по размер активност. Затова са тук и представителите на ГРАО, с цел да стигнем до някакво решение. Това е в пълномощията и отговорностите на Министерски съвет “, изясни президентът.
„ Аз не преставам да упорствам за този разговор. Знам, че не им се желае на ръководещите, само че той е значим за жителите и за българската народна власт и би трябвало да се случи “, добави Румен Радев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР