"Искам да благодаря на Лойд Остин за това, че в

...
"Искам да благодаря на Лойд Остин за това, че в
Коментари Харесай

Петков: Усилваме Източния фланг на НАТО, България няма да дава военна помощ към Украйна /снимки/

"Искам да благодаря на Лойд Остин за това, че в сериозен за света миг сподели същинска съюзническа поддръжка на България и държавното управление. Войната, която Путин стартира, сложи Европа под риск. Не би трябвало да забравяме, че никой не може да се пази самичък. Ние сме в НАТО. Ние сме НАТО ", съобщи министър-председателят Кирил Петков на брифинг след срещата си със секретаря по защитата на Съединени американски щати Лойд Остин.
Петков разкри, че Съединени американски щати ще изпратят една рота "Страйкър " като част от Бойна мултинационална група на НАТО в България, която ще бъде под българско командване.
Премиерът акцентира, че тематиката за военна помощ към Украйна от България е подправена вест и не е дискутирано със секретаря на защитата по този въпрос. По-късно той посочи в отговор на журналистически въпрос, че възможна такава помощ ще стане единствено с решение на Народното събрание, а не на държавното управление.
Другата обсъждана тематика сред Петков и министъра на защитата на Съединени американски щати е била военната подвижност - концепцията да се свърже Констанца, Александруполис с Черноморе - с път, влакова линия, мост над Дунав. Двете държавни управления ще работят в тази посока, тъй като логистиката също е основна за работещата защитата. Обща задача е и битката с корупцията и несигурността, открои още българският министър-председател.
Снимка: Георги Димитров
Лойд Остин от своя страна благодари от името на Съединени американски щати за оказаната филантропична помощ на Украйна и украинските бежанци. По думите му подобряването на оперативната съгласуемост на България с НАТО е от извънредно значение, на фона на най-голямата опасност на Европа от десетилетия насам. Той се ангажира да работят дружно в името на дълготрайния мир на континента и поздрави българската страна за основаването на бойна мултинационална група на НАТО.
Той също удостовери, че тематиката за военна помощ от страна на София към Киев не е била повдигана в диалога им с Петков.
"В последните 3 седмици се научихме, че единствено когато съдружниците от НАТО и Европейски Съюз приказваме в един глас, единствено тогава нашата сигурност е нараснала. Това е правилно освен на Източния фланг, само че и сигурността в Черно море ", отговори Петков на въпрос за сигурността на черноморския басейн на фона на нашествието на Русия в Украйна.
Петков разяснява, че Молдова също е застрашена, защото към този момент в страната им има съветско наличие (става дума за подкрепяната от Москва самостоятелна област Гагаузия) и изрази поддръжка към страната в пътя им в евроинтеграцията. "В Молдова също има огромно българско малцинство, нейната сигурност също е доста значима за нас
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР