Искам борбата на местните избори да бъде достойна и коректна.

...
Искам борбата на местните избори да бъде достойна и коректна.
Коментари Харесай

Михаил Константинов: Увеличените възнаграждения за СИК са закономерни

„ Искам битката на локалните избори да бъде почтена и правилна. Нека да можем да се гледаме след това в очите ” – това съобщи ръководителят на съвета на шефовете на „ Информационно обслужване ” – проф. Михаил Константинов.

Според него възнагражденията на Секционните изборни комисии са се вдигнали закономерно, тъй като точно участниците в комисиите са гръбнака на изборите.

Изказването на специалиста идва след оповестените спомагателни 20 млн. лева за локалния избор на 27 октомври.

През миналата акция парите за изборите бяха 50 млн. лева

За „ Тази заран ” проф. Константинов изясни, че това са най-скъпите избори в българската история. По думите му нарастването е изцяло съответно, тъй като е належащо да се привлекат хора в изборните комисии, които да свършат „ тежката ” работа в изборния ден.

Експертът акцентира, че неточности постоянно ще се позволяват, само че задачата е да се заплати почтено. Освен това посочи, че в допълнение пари от бюджета ще отидат за по - задълбочено образование на участниците в изборите, както и за осведомително обслужване.

За да се избегне тежката обстановка отпреди 4 година в зала „ Арена армеец ”, когато предаването на протоколите и броенето на гласовете беше извънредно затруднено, Константинов съобщи, че ЦИК е взела фундаментално решение – материалите в Столична община да се одобряват на три места.

„ Със сигурност едното място ще е – „ Арена армеец ”, като за момента се ревизира дали залите „ Универсиада ”, „ Фестивална ”, НДК са подобаващи за локалния избор ”, изясни Константинов.

По мотив неналичието на машинно гласоподаване, специалистът съобщи, че тук-там в страната ще има 5 типа гласоподаване. Според Константинов даже да има машинно гласоподаване, българските гласоподаватели едва ли ще се възползват на 100% от услугата.

Също по този начин уточни, че в Европа сходен тип гласоподаване не се ползва, с изключение на в елементи на Белгия. По думите му гласоподавателите в България желаят машини, с цел да се избегнат неточности при обработката на бюлетините.

„ Искам битката на локалните избори да бъде почтена и правилна. Нека да можем да се гледаме след това в очите. ”

Надява се борбата сред премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев да завърши, тъй като е нездравословна.

„ Хората желаят връзките да бъдат усъвършенствани и се надявам двамата да намерят общ език ”, добави той. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР