Искахме да се изясни позицията на ИТН желаят ли да

...
Искахме да се изясни позицията на ИТН желаят ли да
Коментари Харесай

След срещата БСП-ИТН: Нови надежди за кабинет и общо антикорупционно мнозинство

Искахме да се обясни позицията на Има Такъв Народ желаят ли да опитаме да създадем постоянно държавно управление и да има работещ парламент, който да одобри най-важните закони и да подсигуряваме сигурност за страната, и непоклатимост в идните сложни зимни месеци. Отговориха ни с " да ". Има Такъв Народ имат воля и предпочитание да беседваме за сформиране на постоянен кабинет.

По-дълъг беше диалога за Програмата, която поставихме за договаряния, защото те не участваха в нейното сформиране. Ние я дадохме авансово.

Колегите от Има Такъв Народ одобряват Програмата като база за сформиране на държавно управление, нямаме качествени разлики, предложиха някои допълнения, които са допустими, обществено насочени, положителни, - като Закона за персоналната помощ, преносима здравна помощ, Закона за радио и телевизия.

Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след договарянията с Има Такъв Народ за сформиране на държавно управление, съобщи кореспондент на БГНЕС. Те се състояха в постройката на Народното събрание. Вчера Левицата договаря с " Продължаваме промяната ", а на следващия ден следобяд ще се състоят договаряния с " Демократична България ".

Ние представихме на Има Такъв Народ желанието на Политическа партия да подсигуряваме трайно антикорупционно болшинство посредством приемане на закона за КПКОНПИ и избор на ръководител. Те се съгласиха, още през днешния ден в Комисия ще бъде подсилен на първо четене, а идната седмица ще го поддържат и в зала.

Представихме Бойко Рашков като ръководител на КПКОНПИ, те пожелаха да я обмислят, само че не сложиха алена линия пред името му.

Така че чакаме решение, само че положителния резултат от през днешния ден са общите ни позиции по Програмата и стартирате на антикорупционното законодателство с едно към този момент съществено болшинство в зала, добави Нинова.

На втори стадий от договарянията ще обсъждаме конструкция и състав на Министерски съвет, както и лични имена. Днес сме по-обнадеждени от през вчерашния ден, тъй като Програмата се утвърждава и от Има Такъв Народ, добави Нинова.

От Има Такъв Народ потвърдиха, че нямат разлики по Програмата за ръководство и намират доста общо с целите в нея.

Стъпихме на Програмата, препоръчана от Българска социалистическа партия, и тя е съвсем същата от съдружното държавно управление, тъй че ние по нея нямаме разлики, разяснява Тошко Йорданов от Има Такъв Народ след края на договарянията с Българска социалистическа партия. Има някои разминавания, и защото тя е правена без нас, внесохме някои наши оферти.

Разговорът беше градивен, и Управленската и Законодателна стратегия се припокрива с нашите визии, посочи и Ива Митева от партията. Това е Коалиционното съглашение на досегашната четворна коалиция. По отношение на Антикорупционния закон се обединихме към тезата, че това законодателство би трябвало да се одобри - това очевидно е упованието на обществото, по тази причина ние през днешния ден ще подкрепим Законопроекта на първо гласоподаване в Комисията по конституционни и правни въпроси с всички наши забележки и възражения. Ще настояваме, обаче, да се организира и публично разискване преди влизането на закона и гледането му в пленарна зала. Надявам се другата седмица законът да бъде признат на първо гласоподаване в зала, добави Митева.

Ще подкрепим и изборните правила за избор на началник на КНКОНПИ. За това настояваме още от оставката на Сотир Цацаров. Надявам се да бъде определен най-достойният претендент, ние нямаме остри възражения против кандидатурата на Бойко Рашков, само че записването на съответно име обезсмисля процедурните правила, другояче другото би означавало непосредствено да влизаме и да го избираме. Следваме процедурата и прекосяваме към предложение за ръководител на КПКОНПИ, тъй че името на Бойко Рашков остава на масата, само че то би трябвало първо да бъде импортирано и гласувано, добави Митева.

По отношение на останалата част от Програмата имаме доста допирни точки, само че тя би трябвало да бъде обновена поради всички към този момент признати закони, посочи Митева.

На срещата с Българска социалистическа партия не е обсъждан личен състав на възможния предстоящ Министерски съвет, през днешния ден говорихме единствено по Програмата, цели и политики, добави Тошко Йорданов в отговор на въпрос дали Има Такъв Народ би подкрепила възможна кандидатура на Асен Василев за министър председател./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР