Исках да напиша това по-сдържано, но смекчаването на израза изкривява

...
Исках да напиша това по-сдържано, но смекчаването на израза изкривява
Коментари Харесай

Мнение: Харвардският ни премиер прави България да изглежда като пудел на Путин

Исках да напиша това по-сдържано, само че смекчаването на израза изкривява смисъла. Затова ще го кажа напряко:

Срам ме е от българското държавно управление.

Срам ме е от малоумната му и малодушна позиция към войната в Украйна.

Обобщено тя е: " Солидарни сме с Украйна, само че недотам, че да ѝ дадем и оръжие. "

Опитайте се да прочетете това обръщение от украинска позиция – на тези, които бранят Киев, Харков и Мариупол от неведнъж надминаващ ги съперник, на тези, които бягат от съветските бомби и ракети, на тези, чиито домове са в отломки, а под останките им или в общите гробове са телата на техните близки.

От тази позиция, това е взаимност на думи, само че не и на дело. Т.е. лицемерна взаимност. Съчувстваме ви, само че няма да си мръднем пръста, с цел да попречим на Путин да ви премаже. Той прави ужасни неща, да, само че ние няма да му се съпротивляваме, тъй като ни е боязън.

Украинците проливат кръвта си, с цел да попречат на Путин да си направи Съветски съюз 2.0. Т.е. те се бият за Европа, в която занапред ще аплайват. Европейската членка България не желае да направи е една стотна от тяхното изпитание поради своя личен съюз. Колко ли го усеща собствен?

От всички европейски съдружници в НАТО единствено България и Унгария заеха такава позиция. Намираме се в чудесна компания – на най-близкия до Путин държавен водач в Европейски Съюз – Виктор Орбан. И най-критикувания и наказвания за прояви на авторитаризъм и тъпчене на върховенството на закона и свободата на медиите. Или може би даже ревнуваме Кремъл от него?

Едва ли може да се измисли нещо по-глупаво от обосновката, че в случай че пратим и един патрон на Киев, ще бъдем въвлечени във война. Необясними са спокойствието и безкритичността, с които водещите медии у нас я повтарят, засилвайки възприятието за всеобщо видиотяване на нацията. Апропо, България е продавала муниции (патрони, снаряди, мини) на Украйна през 2014 и 2015 година по време на първата съветска експанзия против нея, сподели пред Клуб Z български специалист в оръжейната търговия, който по това време е работил точно в Украйна. 

Огромното болшинство от 30-те съдружници в НАТО доставят на Украйна оръжия и муниции през цялото време на съветската експанзия. Колко от тях са въвлечени във войната?

Съединени американски щати отделиха 13,6 милиарда $ за помощ на Украйна - половината за оръжия, Европейски Съюз отдели 1 милиарда евро. И те в този момент воюващи страни ли са?

Конвоите, които ще придвижват военната помощ за Украйна, няма да бъдат на страни членки на НАТО, уточни категорично говорителката на Белия дом Джен Саки на брифинг на 18 март т.г. Тя изясни това във връзка опасността на съветския външен министър Сергей Лавров, че страната му ще гледа на тези конвои като на законна военна цел.

Въвлечена ли е във война Турция, чиито дронове " Байрактар “ унищожиха стотици съветски танкове? Чиито войски убиваха съветските командоси от " Вагнер “ в Сирия. Чиито изтребител смъкна съветски военен аероплан преди няколко години. Нищо сходно, Турция посредничи в договарянията сред Москва и Киев.

Въвлечен ли е във войната Израел, който сходно на Турция също доставя на Украйна дронове, само че и стрелково оръжие за териториалната ѝ защита. И той посредничи във въпросните договаряния. 

Въвлечена ли беше България във война с Русия, когато продаваше оръжие на Грузия през предишното десетилетие? Въвлечена ли беше страната ни във война със Съединени американски щати, когато обучаваше виетнамски военни летци по време на войната във Виетнам преди петдесетина години? Президентът Румен Радев несъмнено си ги спомня. Въвлечена ли беше България във война с Израел, когато изпращаше танкове на Египет и на Сирия още по-рано, а по-късно лекуваше тук, в български лечебни заведения, ранени бойци на Организацията за освобождение на Палестина?

Струва ми се, че сме въвлечени в нещо напълно друго и то е дребнаво и плахо политиканство за сметка на интернационалния престиж на страната ни и на мястото ѝ в света, който (не знам дали сте забелязали) войната надълбоко промени.

Не българската сигурност брани министър-председателят Кирил Петков, а властта си, т.е. обединението си с Българска социалистическа партия, която е срещу износа на оръжие за Украйна. За Българска социалистическа партия НАТО и Европейски Съюз постоянно са били и остават непознати сили, належащо зло, от което непрестанно би трябвало да браним " националния интерес “. 

Проруския си електорат и благоволението на президента брани харвардският ни министър председател и до момента в който прави България да наподобява като пудел на Путин, той самият прилича домакински любим на Корнелия Нинова. Всъщност, в случай че съдим по националната позиция за войната, тя, а не Петков ръководи България.

Нинова прави същото, поради което Петков уволни някогашния министър на защитата Стефан Янев. Защо не уволни и нея? Много просто - тъй като зад себе си тя има 26 депутати и към момента някакъв електорат, нещо с което Янев, завалията, през днешния ден не може да се похвали. За праволинейност всякаква от страна на премиера тука забравете.

А какво прави в този проруски Отечествен фронт " Демократична България "? Прозападната и проевропейската Демократична България - един до друг с Нинова и с Орбан... Едва ли може да се измисли по-гротескна политическа подигравка.

Съединени американски щати не са желали от българското държавно управление да оказва помощ с оръжия на Украйна, сподели Петков на взаимната си конференция с американския министър на защитата Лойд Остин в София предходната седмица. А какво очаквате - да изискат и да получат предизвестения негативен отговор? И с сходно обречено искане: (а) да дестабилизират така и така нестабилното държавно управление на съюзна страна (б) да нахранят пропагандата на Путин с жив образец - ето единството в НАТО се пропуква, не всички желаят да въоръжават украинците. 

Съединени американски щати са прагматици и знаят какво могат да чакат от страна като България, какво е Българска социалистическа партия и по какъв начин тя държи на къса каишка настоящия български министър председател. Нормално е Съединени американски щати да не желаят да развяват през целия свят що за западен съдружник е България. Военновременното говорене изисква тъкмо противоположното - да криеш слабостите си. Да не изтъкваш слабите звена в съюза си.

Затова на конференцията си с Петков Остин не отговори директно на въпроса дали е желал българска военна помощ за Украйна, а го заобиколи с " ние работим по " еди-какво си. 

Само че с изключение на думите, с изключение на куртоазните благодарности има и справедливи обстоятелства. Подкрепата от американска страна за сигурността на България, която Остин разгласи, е пропорционална на българския принос - една рота " Страйкър ". Не чух нито една българска медия да изясни какво значи това на процедура - десетина американски БТР-а с екипажите им. Символично. Сравнете го с това, което Съединени американски щати и други натовски страни изпратиха в Прибалтика, в Полша, в Румъния и ще разберете разликата.

По време на въпросната конференция Петков назова медийните известия, че Съединени американски щати ще желаят България и Словакия да изпратят на Украйна зенитно-ракетни системи С-300 " подправени вести ". Фалшиви вести в Си Ен Ен,  " Файненшъл таймс " и в " Шпигел "? Едновременно? Съмнявам се. 

Практиката нормално е друга - някоя администрация подмята на интернационалните медии своя концепция или желание, с цел да тества отзвука им и да възнамерява идващите си стъпки. Словакия сподели: подготвени сме да дадем ракетите си, в случай че ни ги замените с равностойни. България за следващ път не устоя теста. 

Това ще има последствия. И ще ги забележим на първо време в проекта за следвоенно възобновяване на Украйна. Все един ден ще пристигна време и за него, написа Веселин Желев за clubz.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР