Иска ми се икономическият растеж на България да стигне 5

...
Иска ми се икономическият растеж на България да стигне 5
Коментари Харесай

Лорер: Иска ми се икономическият растеж на България да стигне 5%

" Иска ми се икономическият напредък на България да стигне 5 % ", сподели Даниел Лорер , министър на нововъведенията и растежа, при откриването на среща на двустранните търговски камари в страната. 

" Ние бяхме определени след дълъг интервал на политическа неустойчивост и с явен мандат да сътворяваме инфраструктура за обикновено функционираща страна, сподели министърът.
Нашата първа задача е смяна в правосъдната система, тъй че да не се краде, да не се желае нищо от вложителите. Втората задача е да се сътвори физическа инфраструктура, третата е възстановяване на опазването на здравето, с цел да се оттласнем от върховете на международната ранглиста по смъртност, четвъртата е развиване на образованието, с цел да не се постанова да пращаме децата си да учат в чужбина ", уточни още Лорер.

" Моята задача е да създадем институция, която да е икономическият мотор на всичко това. Този мотор би трябвало да работи с пари от държавния бюджет, с европейско финансиране и с частни вложения. Искаме България да реализира стопански напредък, съпоставим с нашите съседи, тъй като България е и съществено изостанала в надпреварата за икономическо развиване ", съобщи министърът.

Той посочи, че в Министерството на нововъведенията и растежа са събрали инструментите от държавните институции, които да работят за икономическия напредък.

" Това са Българската банка за развиване, Фондът на фондовете, Националният иновационен фонд, набор от европейски стратегии, както и Българската организация за вложения, която е лицето на България, сподели министърът. Нашата цел е да насочим тези принадлежности към оптимален напредък - желае ми се да е 5 %, уточни министърът. Румъния към този момент го реализира, инфлацията ни оказва помощ и с ваша помощ това е постижимо, добави Лорер, като се обърна към представителите на комерсиалните камари.
Досега главната спънка за вложения беше бизнес рискът, обвързван с корупцията. Затова се стремим към нулева приемливост към корупцията и унищожаване на административните спънки през бизнеса ", означи Лорер.

Представителите на комерсиалните камари показаха като главен проблем за бизнеса гарантиране върховенството на правото и включително на правата на фирмите и на задгранични и на локалните вложители. Друго предизвикателство е възстановяване на квалификацията на работната мощ и активизиране на работата на комерсиалните аташета на България за привличане на вложители в България.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР