Исак Нютонфилософ, физик, математик, астроном, алхимик, политик /1642 - 1727/Произход:

...
Исак Нютонфилософ, физик, математик, астроном, алхимик, политик /1642 - 1727/Произход:
Коментари Харесай

Исак Нютон в търсене на истината и безсмъртието

Исак Нютон
мъдрец, физик, математик, астроном, алхимик, политик /1642 - 1727/

Произход: Уолсторп, Англия

Образование: кралското учебно заведение в Грантъм, Тринити колидж в Кеймбридж

Интереси: математика, оптика, астрономия, алхимия

Известен с: способ на флуксиите /основата на математическия анализ/, доктрина за светлината, доктрина за гравитацията, в книгата „ Philosophiae Naturalis Principia Mathematica “ - „ Математически начала на натурфилософията ” създава законите за придвижването, които стават основа за Класическата механика, Магистър на Монетния двор на Англия, вкарва Златния стандарт

Признание: Председател на Британското кралско научно сдружение, член на Френската академия, за заслуги получава благородническа купа през 1705 година

„ Моля, джентълмени, да се затвори прозореца, че става течение ” – това е единственото изявление на депутата Исак Нютон за два мандата в Народното събрание. Не е малко – той по принцип е безмълвен, някои го считат за аутист. А и какъв брой мисли оттатък политиката има да мисли държавникът, ученият и алхимикът, сър Исак Нютон.

Не е смешка. През втория мандат, той е Магистър на монетния двор, а 20 на 100 от монетите в страната са подправени. В поход против фалшификаторите, Нютон обикаля лондонските кръчми, опознава незаконния свят и персонално води разпити като кралски обвинител. Мнозина са осъдени със гибел. През 1717 година той вкарва златния стандарт и получава благородническа купа от кралица Ана.

През първия мандат като народен представител пък Нютон има друга грижа – таман е издал великия си труд - „ Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica ” или „ Математически начала на натурфилософията ”, която е цялостна с неточности за коригиране. В книгата, която е измежду най-известните в човешката просвета, той развива основите на класическата механика - излага трите фундаментални закона за придвижването и закона за гравитацията.

Лесно е да се изброят достиженията му, мъчно е да се реализиран. По-рано Нютон е разложил светлината, изобретил е нов телескоп, измислил е математическия разбор - единствено поради бас с Халей. Откритията стъписват, само че и въодушевяват публиката. Годината е 1687, Векът на Просвещението. В Европа господства разсъдъкът и даже когато сърцата приказват, те споделят - слушай разсъдъка.

Но има и още един необикновен слой живот в живота на Нютон - той е скришен алхимик и окултист. Е, възбраните, въпреки да го водят до параноя и депресии, не го стопират. Нютон изследва херметични въпроси цялостен живот, изключително след 1675 година, когато издава „ Хипотеза за светлината ” и потвърждава, че елементарната бяла светлина се състои от 7 цвята, че светлината е парченце, и още вълшебен, само че в действителност научни, прозрения.

Сър Исак Нютон е велика и комплицирана персона, не може да се каже всичко за него, по тази причина ще поиграем на постоянно задавани въпроси и допустимо най-кратки отговори.

Евреин ли е Нютон? Не, макар името Исак, макар знанията по иврит и дълбокото изследване на Библията. За сметка на това Нютон е какъв ли не – вегетарианец, досадник, систематичен като булдог. В Кеймбридж да вземем за пример изнася лекции, без значение има или няма студенти в залата. Също по този начин е параноик и тесногръд човекомразец с доста тежък темперамент.

Кои ранни събития дефинират характера и развиването му? Нютон се ражда през 1643 година, след гибелта на татко си и пораства при пастрок-свещеник. Майка му споделя, че е недоносен и като бебе се побира в халба за бира. Той е слаб, посърнал и малоценен в игрите.

Малкият не се демонстрира и като доста интелигентен, само че е бдителен и умел. Веднъж побеждава момчетата на скачане, тъй като умишлено се ускорява по посока напразно. По-късно, в Кеймбридж, Нютон се разсънва за същинското си аз - науката. Иронично е, че учи, а и преподава в колежа Тринити, Света Троица, до момента в който главното му противоречие с католическата черква е тъкмо догмата за Светата Троица.

Откриването на гравитацията в действителност ли е обвързвано с рухването на ябълка? През 1665 година в Англия има чума, колежът е разхлабен и Нютон се връща в Улсторп, където две години гледа по какъв начин ябълки падат от дървото на познанието, една го удря и той открива закона за земното притегляне. Красива версия, само че по-достоверно е, че концепцията се ражда, до момента в който Нютон гледа комета с новоизобретения си мощен телескоп.

В тематиката за гравитацията обаче има ред клопки. Например грешката на Нютон, че гравитацията се демонстрира незабавно и на всякакво разстояние, която основава проблеми на генерации физици.

А какво прави Нютон като алхимик? Както всички - търси философския камък. От непокътнатите мемоари обаче е ясно, че не златото, а безсмъртието е главната му цел.

Истина ли са изказванията за връзки на Нютон с секрети общества? Няма документ, който да го потвърждава. Твърдението, че е занаятчия на „ Ордена на Сион ”, е под съществено подозрение, тъй като не се знае дали подобен медал въобще съществува. Обсъжда се връзка с Розенкройцерите поради визиите му за светлината и ангелите.

Търсят се връзки и с масонството, което в действителност не е скрито общество. И мога да попитам многозначително – инцидентно ли Нютон вкарва златния стандарт за паунда тъкмо през 1717 година, когато в една лондонска механа, с бира и радостни викове, се основава масонската Велика ложа на Англия. А от конспирацията, заложена в този въпрос, в случай че знаете какви романи стават.

Наистина ли Нютон предсказва края на света? Не, предсказва годината на Страшния съд, както е по Апокалипсиса на Йоан. Всъщност тогава няма да настъпи завършек на света, а ще придойде Христос в славата си, ще води война на Армагедон, ще победи Антихриста и ще ни съди съгласно делата. Това ще е през 2060, споделя Нютон, тъй че има време да се спасим.

Християнин ли е Нютон? Да, даже на моменти се държи като фундаменталист - само че това не му пречи да е разколник и алхимик. Не знам по какъв начин ги съчетава, само че е реалност. В края на своите „ Начала….. ”, той написа: “Тази извънредно красива система, включваща Слънцето, планетите и кометите, би могла да възникне единствено вследствие на замисъла и решението на едно Разумно и Всемогъщо Същество ”.

В същото време той, въпреки да не е в открит спор с нея, заобикаля срещите с църквата. Намира метод даже да избегне ръкополагането, наложително за професор в колежа Тринити. А в края на дните си Нютон отхвърля светото причестяване и мнозина са сюрпризирани – очевидно е скрил добре еретичните си занимания и възгледи.

Но, все пак, поради величието на живота и делото си, сър Исак Нютон е заровен в Уестминстърското абатство. Нищо чудно нощем там и до момента да се чува безсмъртният му глас да подвиква: „ Моля, джентълмени, да се затвори прозореца, че става течение! ”

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР