Ирония на съдбата: Васил Божков спечели важна битка срещу държавата.

...
Ирония на съдбата: Васил Божков спечели важна битка срещу държавата.
Коментари Харесай

Ирония на съдбата: Васил Божков спечели важна битка срещу държавата

Ирония на ориста: Васил Божков завоюва значима борба против страната. Това разкри в свое журналистическо следствие вестник „ Уикенд “. SafeNews.bg разгласява материала без редакторска интервенция:

Важна победа против КПКОНПИ реализира хазартният необут Васил Божков. Три години след старта на процедурата по конфискация на имуществото му запорът върху част от нарочените компании на Черепа е свален, откри „ Уикенд ”.

До обрата се стига в края на предходната година. След решение на съда комисията изпраща известие до Търговския указател, че се отхвърля от претенциите си върху над 10 сдружения, на чието име се водят парцели и пари по банкови сметки за милиони левове. В документа не са разказани претекстовете за сензационния поврат. Така от началото на декември предходната година Божков може още веднъж да се разпорежда с благосъстоянието си.

Наши източници настояват, че незабавно след правосъдното решение парите и парцелите стартират да се трансферират на подставени лица. Това е защитна мярка при възможен правосъден поврат в интерес на КПКОНПИ. Всъщност, и преди този момент антикорупционната комисия очевидно няма желание да оставя Божков гол и необут. Голяма част от стотиците му компании в никакъв случай не са запорирани, макар оповестените искания за конфискация на цялото му благосъстояние.

През 2020 година КПКОНПИ се похвали, че е внесла в Софийския градски съд иск за 400 млн. лв. против укриващия се по това време в Дубай предприемач и брачната половинка му Елена Динева. Става дума за десетки жилища, вили, здания в България и чужбина, пари в банка, частен аероплан за 34 милиона и яхта за 41 млн. лева Под забрана е и имуществото на десетки техни компании. Сред тях и офшорка, на чието име се води голяма постройка в центъра на Париж.

5-етажната сграда е на брега на Сена, против градините Тюйлери и на няколкостотин метра от френската Национална Асамблея. Според брокери цената й през днешния ден е над 20 млн. евро.

Три години след внасянето на желае няма информация дали самото дело за конфискация е тръгнало. Според адвокати по-скоро не, щом съдът стартира да подвига запорите върху част от компаниите на Васил Божков. Друг е въпросът дали КПКОНПИ изобщо има късмет да потвърди, че имането на Черепа е купено с мръсни пари. Преди да избяга в Дубай компаниите на предприемача изкараха стотици милиони левове облаги от продажба на лотарийни талончета, докарвайки до полуда от обещаваните големи облаги половин България. Затова и е много подозрително, че комисията може да потвърди, че имането му е купено с пари, чийто генезис е неразбираем.

Това не е първата победа над страната, извоювана от юристите на Васил Божков. През август предходната година Национална агенция за приходите смъкна запори за 49 млн. лв. върху 30 от компаниите на милиардера. Те са наложени, откакто данъчните стартират инспекция за неплатени налози. Ревизията завършва с акт на Национална агенция за приходите, че не са открити отговорности към хазната.

Източник: В-к „ Уикенд, Народ.бг

Още вести четете в графа „ Крими & Темида “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР