Ирландците Шейн, Оуен и Джейсън Мортън съдят българската Nexo с

...
Ирландците Шейн, Оуен и Джейсън Мортън съдят българската Nexo с
Коментари Харесай

Крипто с 60% отстъпка. Трима ирландски предприемачи съдят Nexo за най-малко 59 млн. долара

Ирландците Шейн, Оуен и Джейсън Мортън съдят българската Nexo с иск за най-малко 59 млн. $. Семейство Мортън, притежатели на малтийската Red Acre, настояват, че сметките им са били замразени без предизвестие през март 2021 година Според желае Nexo е предиздвикала тримата да продадат своите NEXO токени, криптовалутата на компанията, на цена с 60% по-ниска от пазарната.
Трима ирландски бизнесмени съдят българската криптобанка Nexo във Висшия съд на Англия в Лондон. Обвинението е, че Nexo първо е замразила без пояснение тегленията на потребителите в платформата си, откакто те са почнали да продават своите NEXO токени, криптовалутата на компанията. По-късно ищците настояват, че Nexo, посредством собствен чиновник, е поискала от тримата бизнесмени да продадат NEXO токените си с 60% отстъпка, което им е нанесло директни вреди от над 57 млн. $. Ирландците настояват още че изискването на Nexo е предполагало, в случай че те не се съгласят, да изгубят и всички останали свои средства - общо 126 млн. $ в разнородни криптовалути. Искът е за по-високо обезщетение, тъй като цитира и спомагателни загуби като следствие от невъзможността на вложителите да изпълнят тактиката си. Nexo от своя страна споделя, че всичко, разказано в желае, е било по взаимно единодушие, ищците са на облага и от събитията е минало прекомерно доста време.

Макар делото да не визира сегашни събития, а такива от март 2021 година, то се появява в неуместен миг освен за Nexo, само че и за целия криптопазар. В последните седмици всички погледи на криптопазара са ориентирани към едно правосъдно дело - несъстоятелността на борсата FTX. Новините за блокираните там (или може би изчезнали) милиарди на вложители и счетоводения безпорядък (или може би измама) валят.
Реклама
В тази изнервена среда съвсем всички огромни играчи са принудени непрекъснато да опровергават всевъзможни обвинявания, подозрения, разбори и клюки - че те са идващото домино, че и при тях е ставало същото, че към този момент имат големи тегления и нямат задоволително ликвидност.

Делото е заведено в края на септември 2022 година и се отнася най-вече за събития от март 2021 година То е против кайманското сдружение на Nexo, Nexo Capital Inc. Юридическите представители на семейство Мортън обясниха пред " Капитал " това закъснение с " преписка сред двете страни преди започването на делото, както изисква протокола ". Те акцентират още, че в продължение на над половин година Nexo не е удостоверила кое тъкмо сдружение на компанията е оперирало сметките и средствата на Мортън.

Ищците, братята Шейн и Оуен Мортън, дружно с братовчед им Джейсън Мортън, са създатели, притежатели и шефове на записаната в Малта компания за разработка на програмен продукт и аутсорсинг на бизнес услуги Red Acre.

Именно върху забавянето ще се гради и отбраната на Nexo, която е благосъстоятелност на Коста Кънчев, някогашен съучастник във компанията за бързи заеми " Кредисимо " и Антони Тренчев, някогашен народен представител в 43-ото Народно заседание от групата на " Реформаторски блок ". В отговор на питане от " Капитал " компанията декларира, че счита желае за неплатежоспособен и ще пази правата си: " Nexo смята, че искът е предявен опортюнистично две години след настъпване на съответните събития, датиращи от интервала 2020 година - март 2021 година Считайки въпросът за завършен, сме разочаровани от опитите за възобновяването му. " В позицията си Nexo не опровергава категорично изказванията на Мортън за замразяването на сметките им, a за покупко-продажбите с NEXO токените твърди, че те са се случили с тяхно единодушие.
Реклама
Това не е първото дело против Nexo -., а също така през септември, дружно със седем други щата в Съединени американски щати. Делото на семейство Мортън е относително малко за мащаба на Nexo, само че заслужава внимание поради комбинацията от сумата на твърдяната вреда, сериозността на обвиняванията и тайминга, който може да провокира и странични вреди. В началото на годината активите под ръководство на Nexo, съгласно данните на компанията, бяха над 12 милиарда $. Към 23 ноември след краха на FTX те към този момент са 2.7 милиарда $, като е мъчно да се каже каква част е поради обезценяване на криптовалутите и каква поради предполагаем отлив на клиенти.
Семената на другарството
Нещо повече - тримата недоволни ирландски вложителя не са били просто елементарни клиенти. В един миг те са измежду най-големите държатели на NEXO токени с към 7.6% от пуснатите в обращение 560 млн. броя. NEXO е корпоративната криптовалута на Nexo, като тя може да се търгува свободно, само че главно се употребява, с цел да могат потребителите на платформата да теглят заеми с по-ниска рента и да вкарват депозити с по-висока рента. В момента, с цел да се употребяват най-хубавите предлагани условия, условието е 10% от общата стойност на портфейла на вложителя да бъде в NEXO токени.

Шейн Мортън купува за пръв път NEXO токена на компанията през ноември 2019 година, до момента в който Оуен и Джейсън Мортън го вършат надлежно през септември и октомври 2020 година В рамките на малко повече от година те получават общо към 43 млн. NEXO токена, като са употребявали платформата и за други криптовалути.

Последната покупка е направена от Оуен Мортън на 8 декември 2020 година Цената на NEXO тогава е била към 40 цента за монета, само че малко по-късно стартира голямо нанагорнище и все още, в който Мортън настояват, че сметките им са били замразени, цената е към 2.5 $ за монета. Някои от токените, купени от Шейн Мортън, са били добити на цена от под 10 цента, а голямата част от монетите и на тримата - на цена под 20 цента - т.е. даже с отбива от 60% те са били на облага.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР