Ирландците по цял свят се събират на 17 март, за

...
Ирландците по цял свят се събират на 17 март, за
Коментари Харесай

Ирландците празнуват Свети Патрик

Ирландците по целия свят се събират на 17 март, с цел да отбележат празника на своята просвета - Свети Патрик .

На този ден честват всички ирландци, където и по света да се намират. В доста страни на планетата този ден е считан за празник на ирландската душа.

Легендите описват, че патронът на Ирландия, Свети Патрик, се е родил в Бануен, Уелс , почти в 385 година Дадено му било името Мейуин. До 16-годишната си възраст се считал за богохулник. На тази възраст бил похитен и продаден в иго от група ирландци, които нападнали селото му.

По време на робството се доближил до Бога. След шест години съумял да избяга в Галия. Дванайсет години учил в манастир. През това време осъзнал, че е предназначен да покръсти езичниците. Впоследствие бил отдаден в сана на дякон, след това - на просветител и най-сетне - на свещеник. Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори свещеник на Ирландия.

Патрик пътувал постоянно из Ирландия и отвън нея и обиколил доста места, кръстени по-късно на него. Създавал учебни заведения и църкви , които да му оказват помощ в проповядването на християнството в Ирландия. Мисията му там траяла 30 години. След това се отдръпнал в графство Даун. Умрял на 17 март 461 година Оттогава тази дата се чества като Денят на Свети Патрик.

В разказите за Свети Патрик с изключение на истина, има и доста мистичност и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго - че изнесъл проповед от едно нагорнище и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и в никакъв случай не е имало. Макар в началото да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е трансформирал по-скоро в всемирски празник.

Традиционен знак на Деня е детелината, която е емблема на Ирландия. Според една от легендите Свети Патрик употребявал трилистна детелина в проповедите си, с цел да изясни триединството на Отец, Син и Свети дух. Денят на честванията на светията е белязан съвсем напълно в зелено - хората носят зелени облекла, ядат зелена храна и даже пият от фамозната зелена бира, с цел да отбележат значимостта на признака на детелината.

Един от известните ирландски наздравици в чест на Св. Патрик гласи: " Нека покривът над нас в никакъв случай не падне и дано ние, приятелите, под него в никакъв случай не поддадем! "

В Съединени американски щати за първи път денят на Св. Патрик е маркиран в Бостън през 1737 година Днес към 34 милиона американц и се гордеят с ирландския генезис на прадедите си.

В Ирландия датата се отбелязва всеобщо с паради, благотворителни акции и с доста бира, оцветена в зелено. Най-големите празнувания на празника стават в Дъблин, където всяка година се събират стотици хиляди хора. В Чикаго реката с часове стои зелена, а Ню Йорк събира най-многочислени тълпи, отбелязващи заслугите на Св. Патрик в християнската история. В Южното полукълбо най-големи празненства има в Сидни, Австралия. Днес Свети Патрик се празнува по целия свят.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР