Ирландското правителство обяви днес, че през май или юни 2018

...
Ирландското правителство обяви днес, че през май или юни 2018
Коментари Харесай

Ирландия организира референдум за абортите

Ирландското държавно управление разгласи през днешния ден, че през май или юни 2018 година ще провежда референдум за абортите, които в този момент са неразрешени като се изключи случаите, когато е заплашен животът на майката.

Абортът постоянно е бил противозаконен в Ирландия, само че възбраната му беше вписана в конституцията през 1983 година , откакто беше подкрепена от 67 % от гласовете на допитване до популацията.

През 2013 година Ирландия напусна малобройната група на европейските страни, където абортът е изцяло неразрешен, само че го позволява само при заплаха за живота на майката.

Законът не зачита изнасилването, кръвосмешението или малформациите на плода като аргументи за аборт и сходна намеса представяла закононарушение, наказуемо с 14 години затвор.

Хиляди ирландки годишно отиват в чужбина , основно във Англия, с цел да създадат аборт законно.
Референдумът за аборта ще се състои единствено седмици преди визитата на папа Франциск в Ирландия за Световната среща на фамилиите през август 2018 година в Дъблин.

Правителството заяви за референдума, откакто в събота в ирландската столица се състоя проява с искане за легализиране на абортите, а на 20 септември защитнички на правото на аборт проведоха шествие пред Народното събрание.

Властите оповестиха, че следващата година и през 2019 година ще свикат и други референдума – за член от конституцията, който не разрешава богохулството , и за различен, който постановява, че мястото на дамата е вкъщи като стопанка .
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР