Ирландският премиер Лео Варадкар заяви в сряда, че се надява

...
Ирландският премиер Лео Варадкар заяви в сряда, че се надява
Коментари Харесай

Варадкар: Остават още много спорни моменти за Brexit

Ирландският министър председател Лео Варадкар съобщи в сряда, че се надява Англия да реализира съглашение за излизане от Европейски Съюз, само че противоречивите моменти остават, въпреки че крайният период за договорката наближава непреклонно.
" Убеден съм, че всички страни са съществени по отношение на постигането на съглашение до края на този месец ", сподели Варадкар след телефонен диалог с английския министър председател Борис Джонсън.
" Има метод за решение, само че има доста проблеми, които към момента би трябвало да бъдат решени. "
В Лондон представителят на Джонсън съобщи, че е реализиран прогрес в договарянията късно през нощта в Брюксел, които се възобновиха в сряда сутринта, " само че има още работа ".
Англия се надява да напусне Европейския съюз на 31 октомври, само че към момента разисква изискванията си за бракоразвод с блока и времето понижава.
Ако водачите на Европейски Съюз не одобрят съглашение в Брюксел в четвъртък и петък, английски закон изисква Джонсън да забави Brexit - нещо, което той неведнъж се е заклел да не прави.
Ключовият препъни камък от дълго време е по какъв начин да се ръководи границата сред членката на Европейски Съюз Ирландия и английската провинция Северна Ирландия след Brexit.
И двете страни желаят да избегнат повторното въвеждане на граничната инфраструктура, което би могло да докара до риска от възобновяване на конфликтите сред проирландски републиканци и подкрепящи Англия юнионисти след повече от 20 години мир.
Но Лондон желае цялото Обединено кралство - в това число Северна Ирландия - да напусне митническия съюз на Европейски Съюз, което допуска, че някъде би трябвало да има митнически инспекции на стоките, преминаващи сред север и юг.
Всяка договорка, контрактувана с Европейски Съюз, би трябвало да мине през Камарата на общините, където консерваторите на Джонсън нямат болшинство.
Премиерът трябваше да се срещне за трети път в рамките ва три дни със своите съдружници от Северна Ирландия, Демократическата юнионистка партия.
Междувременно министърът за Brexit Стив Баркли удостовери, че държавното управление ще съблюдава закон, който изисква да се изиска закъснение на Brexit, в случай че до събота не бъде реализирана договорка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР