Ирландските депутати одобриха с 88 гласа за и 69 гласа

...
Ирландските депутати одобриха с 88 гласа за и 69 гласа
Коментари Харесай

Саймън Харис е новият министър-председател на Ирландия

Ирландските депутати утвърдиха с 88 гласа " за " и 69 гласа " срещу " кандидатурата на новоизбрания водач на " Фина Гейл " Саймън Харис за министър-председател на страната, оповестиха международните организации.

Днес Саймън Харис се трансформира в най-младия министър-председател на Ирландия, наследявайки на поста съпартиеца си Лио Варадкар, като разполага с по-малко от година, с цел да даде подтик на напъните на съдружното държавно управление да се опълчи на мощната поддръжка и евентуалната първа изборна победа на лявата партия " Шин Фейн ", отбелязва Ройтерс.

Тридесет и седем годишният някогашен министър на опазването на здравето и висшето обучение, нововъведенията и науките, прочут най-много с това, че оказа помощ за първичния отговор на страната по време на КОВИД-19, бе определен без възражения за нов водач на " Фина Гейл " предишния месец, единствено няколко дни след непредвидената оставка на Варадкар.

Това съвсем му подсигурява, че той ще стане 16-ият водач на страната с население от 5,3 милиона души, преди номинацията да бъде публично одобрена в Народното събрание, получавайки поддръжката на някои самостоятелни депутати, както и на съдружните си сътрудници от " Фина Фойл " и Партията на Зелените.

Харис ще се сблъска със същите надълбоко вкоренени проблеми, най-много свързани с дефицита на жилища на налични цени и безпокойството от рекордния брой на претенденти за леговище, които доведоха до стагнацията на " Фина Гейл " по време на ръководството на Варадкар, и ще наследи съдружно съглашение, което оставя малко място за нови значими политически начинания.

Харис, който прекъсва образованието си в университет на 20-годишна възраст, с цел да работи като политически консултант, е определен за народен представител на 24 години, а преди да навърши 30 е назначен в кабинета, употребява речта си на годишната конференция на " Фина Гейл ", която се организира в събота, с цел да подчертае, че се концентрира върху спазването на закона и реда, подпомагането на дребния бизнес и възобновяване на връзката с гласоподавателите от селските региони.

Данните от оповестено през вчерашния ден допитване демонстрират, че цените на жилищата в Ирландия са се повишили с 6,5 % на годишна база през първото тримесечие, което е и най-бързият ритъм на напредък от 2022 година насам. Проучване на публичното мнение, оповестено в неделя, сподели, че цените на жилищата остават съществена грижа на гласоподавателите.

Същото изследване удостовери относително новата наклонност на спад в поддръжката за " Шин Фейн " от най-високите стойности отпреди 12-18 месеца. Според допитването " Шин Фейн " получава 26 % гласовете на респондентите, " Фина Гейл " - 21 %, а " Фина Фойл " - 16 %.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР