Ирландската певица Шиниъд О`Конър почина на 26 юли на 56-годишна

...
Ирландската певица Шиниъд О`Конър почина на 26 юли на 56-годишна
Коментари Харесай

Жестока майка, конфликт с Принс и четири неуспешни брака: трагичната съдба на Шиниъд О`Конър

Ирландската певица Шиниъд О`Конър умря на 26 юли на 56-годишна възраст. Една година откакто нейният 17-годишен наследник Шейн се самоуби. Съдбата на изпълнителя на Nothing Compares 2 U беше трагична и ужасна. И четирите й брака бяха нещастни, като дете тя страдаше от жестокостта на майка си, а международната популярност не й донесе благополучие.

В изявление през 2017 година тя сподели със сълзи, че е останала изцяло сама и в живота й няма безусловно никой.
 Шинейд О`Конър, певица, гибел Шиниъд О`Конър Снимка: Getty Images
Освен това Принс, създателят на основния шлагер на Шиниъд, беше неудовлетворен, че произведението му престана да му принадлежи.

Фокус събра всичко, което се знае за най-загадъчния и печален реализатор на нашето време.
Детство и младост
Рожденото й име е Шиниъд Мари Бернадет О`Конър и е отгледана в католическо семейство.

Нейните родители, строителният инженер Джон, и майката Йоана имаха пет деца, в това число писателя и журналиста Джоузеф. Шиниъд е родена през 1966 година и по-късно отива да живее при татко си и втората му брачна половинка.

Но доста по-късно, в изявление, тя призна, че майка й е била необикновено жестока към нея.

„ Тя имаше стая за изтезания. Най-ранният ми спомен: тя ми споделя, че не е трябвало да се раждам. Тя не ме искаше. Тя беше човек, който се наслаждаваше да те нарани с усмивка “, сподели тя за починалата си майка Джоана О. — Грейди.
 Шиниъд приказва за майка си
Певицата твърди, че физическият и прочувствен тормоз от страна на майка й е траял, до момента в който не е избягала от вкъщи си на 13-годишна възраст.

На 15-годишна възраст тя е изпратена в сиропиталището Магдалена за 18 месеца за кражба от магазин. Това е сиропиталище „ за паднали дами “ и Шиниъд, признавайки, че е била дисциплинирана там, назова мястото ужасяващо.

Малко откакто напуща институцията, майка й умира при автомобилна злополука, блъскайки се в дърво на замръзнал път, когато Шиниъд е единствено на 18 години.

Смъртта принуждава певицата да се бори с спорни усеща, за които тя приказва едвам години по-късно.

„ Мразя, че не мога да я обичам “, сподели О`Конър през 2017 година, като сподели, че най-сетне е дала прошка на майка си за нейното принуждение.

" Мразя, че не мога да я прегърна и да й кажа, че я обичам и да й кажа, че е добре и да се грижа за нея. Бих се погрижил за нея, макар че е същинско страшилище ", призна певицата.
Музикална кариера
Пол Бърн, барабанистът на известната група In Tua Nua по това време, помагал с музикалното образование в учебното заведение на Шиниъд, когато я чул да пее " Evergreen " от Барбра Стрейзънд.

Той бил учуден и описа за надареното момиче, за нейния гений, на своя другар Колм Фарели. След като Колм образува групата Ton Ton Macoute, покани Шиниъд като солист.

Беше неизбежно обаче тя да стане звезда. Така скоро момичето подписа контракт с Ensign Records и през 1987 година издаде дебютния си албум The Lion And The Cobra.

Най-успешният сингъл от албума е шлагерът Мандинка.
Първият удар на Sinead O`Connor
Но след голям брой изявленията стана ясно, че Шиниъд е специфична звезда. Тя защитаваше дейността на ИРА, подлагаше на критика сътрудници, в това число U2, които я подкрепяха, и не се стесняваше в изразите.

Нейната ария " I Want Your Hands On Me " стана саундтрак на кино лентата " Кошмар на улица Елм 4: Господарят на съня ".

А през 1990 година записва втория си албум " I Do Not Want What I Haven`t Got ", който я прави звезда от международна класа, получавайки " Грами " за него в номинацията " Най-добър различен албум ".

Хитовият сингъл " Nothing Compares 2 U " оглави американската ранглиста за четири поредни седмици. И стана ясно, че в този момент това е ария на Шиниъд, а не на Принс, който я е написал, и не на The Family, които са я изпълнили през 1985 година
Шиниъд изпълнява Nothing Compares 2 U
Трети албум " Am I Not Your Girl? " беше издаден през 1992 година, само че не беше толкоз сполучлив. А след това имаше скандално осъществяване на Saturday Night Live.

Шиниъд О`Конър извърши акапелно " Войната " на Боб Марли, преди да раздра фотография на папа Йоан Павел II с думите " Бийте се с същинския зложелател! "

Remembering Sinéad O`Connor: In 1992, the singer tore up a photograph of Pope John Paul II on US television programme Saturday Night Live in an act of protest against child sex abuse in the Catholic Church.
— The Irish Times (@IrishTimes)
За това тя беше наказана от артисти и артисти. Актьорът Джо Пеши сподели, че би й блъснал пестник, в случай че беше измежду публиката, до момента в който Мадона сподели: „ Мисля, че има по-добър метод да представиш концепциите си, в сравнение с да разкъсаш изображение, което значи доста за други хора “.

В Съединени американски щати тя беше освирквана на концерти, тъй че се върна в Дъблин, играеше в театъра, записа нов албум, взе участие в записа на албуми на други реализатори.

Тя стана ревностна католичка, приемайки името Суор Бернадет. След това тя става жрица на отделилата се Латинска черква на Трент, позиция, която не е приета от главната католическа черква. След това тя смени името си още два пъти: през 2017 година на Магда Давит, през 2018 година на Шухада Садакат, откакто одобри исляма. А през 2021 година тя разгласи, че напуща музикалната промишленост. Но се върна на идната година.
 Шинейд О`Конър Шиниъд одобри исляма през 2018 г. Снимка: Getty Images
Шиниъд призна, че страда от биполярно разстройство и е доста самотна.
Конфликтът с Принс и други звезди
Шиниъд изпълни шлагера на Принс " Nothing Compares 2 U ", заявявайки по-късно, че той не е удовлетворен от това.

Въпреки че Принс обществено похвали нейната версия на песента, в разнообразни изявленията и мнения през годините, О`Конър твърди, че е гневен от триумфа й и я повикал в Холивуд за сериозен диалог.

" Принс не харесваше хората, които правеха кавъри на песните му. И той имаше всички тези женски протежета и се дразнеше, че аз не съм една от тях ", пише Шиниъд в записките си.

В изявление от 2004 година О`Конър отдръпна изказванията, наричайки Принс „ прекрасен човек “, само че след гибелта му от свръхдоза фентанил през 2016 година тя твърди, че Принс „ се кланяше на дявола, вземаше опиати и биеше дами “.

Тя описа в записките си за случилото се в холивудското имение на изпълнителя. Според Шиниъд, той й се скарал, че е употребила непристоен език в изявление и помолил иконома си да й сервира чорба, макар че тя неведнъж отказвала.

И тогава той сякаш предложил да обсъдят разликите си в другарска борба с възглавници, само че по-късно я нападнал, като напъха " нещо твърдо " в калъфката. Когато тя се пробвала да напусне имението му, той блокирал вратата и я завлякъл до колата си, тъй че тя се освободила и избягала при съседите, след което съгласно нея Принс се отдръпнал.

Шиниъд имаше конфликт с Франк Синтара поради отхвърли й да разреши The Star-Spangled Banner да се изпълни в едно от нейните шоута.

След случая със фотографията на папата тя беше наказана от Джо Пеши и Мадона.

А през 2013 година О`Конър написа на Майли Сайръс след видеоклип на Wrecking Ball, че тя се „ държи като продажница и го назовава феминизъм “.

„ Посланието, което продължаваш да изпращаш, е, че да си продажница е готино... не е толкоз готино, Майли. Опасно е “, написа О`Конър в едно от отворените писма.
Семейство и деца
Шиниъд О`Конър се е женила четири пъти. Тя има четири деца и преди седем години става баба.

Първо беше омъжена за музикалния продуцент Джон Рейнолдс. Двойката се срещна за първи път, когато Шиниъд пътува до Лондон като вокал на TonTon Macoute. Синът й Джейк е роден през 1987 г. Тя приключи втората си бременност с Рейнолдс през 1989 година след раздялата им.

По-късно Шиниъд твърди, че нейната звукозаписна компания е инструктирала доктор да я убеди да направи аборт. Но с Джон те останаха другари след развода и се подкрепяха взаимно.
По-късно Джейк има син, първият внук на О`Конър.
След това Шиниъд се срещна с ирландския кореспондент Джон Уотърс. Двойката има щерка Ройзин. Но раздялата им бе помрачена от скандална борба за настойничество, след която Ройзин остана при татко си.

През юни 2001 година беше оповестено, че Шиниъд и приятелят й публицист Ник Сомърлад са сгодени.

Ник, отдалечен родственик на шведската кралица Силвия, сподели, че се е срещнал с певицата, до момента в който е работил за Dublin Press Association.

Двойката, чиято разлика във възрастта беше седем години, се ожени на загадка гала седмици след оповестяването на годежа им. Шиниъд сподели, че е доста щастлива, само че този брак се разпадна след три години.

Шиниъд роди третото си дете, Шейн, от ирландския музикант Донал Лани през 2004 г. През 2022 г. Шейн се самоуби след два опита да посегне на живота си.

От къса връзка с музиканта Франк Бонадио Шиниъд има наследник Йешуа. Те се разделиха при започване на 2007 година, само че останаха другари.
През юли 2010 година О`Конър се омъжи за своя дълготраен другар и чест помощник Стив Куни, само че техният съюз продължи единствено до идващия април.
През 2011 година в Лас Вегас Шиниъд се дами за Бари Херидж, ирландски психотерапевт, който лекува нейния наследник. Но бракът продължи единствено три седмици и те живяха дружно единствено седем дни. Въпреки че се разделиха, се счита, че не са били законно разведени.

След четвъртия си бракоразвод Шиниъд сподели пред Irish Sun, че съжалява, че въобще се е омъжила.

" Предполагам, че се пробвах да бъда естествена. Нещо като гей мъж, който се пробва да упорства, че е хетеросексуален. Разбира се, няма нищо неприятно в това да се омъжиш за някого, който едвам познаваш. За благополучие те бяха хубави момчета ", сподели Шиниъд.
 Шинейд Конър, Шон Пен. Сандра Бълок Шиниъд, Шон Пен, актрисата Сандра Бълок и посетители на 2011 amfAR Inspiration Gala в Лос Анджелис Снимка: Getty Images
Шиниъд О`Конър умря на 26 юли. По-рано този месец тя разгласява туит, цялостен със тъга за сина си Шейн.

" От момента на гибелта му живях като нощна немъртва. Той беше любовта на живота ми, светилникът на душата ми ", написа певицата. Причината за гибелта й не се оповестява.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР