Ирландия ще предложи на всеки над 66 години, който продължава

...
Ирландия ще предложи на всеки над 66 години, който продължава
Коментари Харесай

Ирландия увеличава пенсиите на работещите над 66-годишна възраст

Ирландия ще предложи на всеки над 66 години, който продължава да работи по-висока държавна пенсия, съобщава Ройтерс. По този метод се заобикаля рекомендацията на назначена от държавното управление комисия за последователно увеличение на възрастта за пенсиониране до 68, с цел да помогне за финансирането на застаряващото население.

Съгласно оферти еластичен модел, контрактуван от министрите във вторник, хората ще имат опция от 2024 година да продължат да работят до 70-годишна възраст в подмяна на по-висока пенсия за всяка спомагателна година, в която работят.

Държавната пенсия сега възлиза на 253 евро на седмица за тези, които се пенсионират на 66 години. Тя ще се усили до 315 евро за всеки, който остане на работа до 70-годишна възраст.

Ставките за обществено обезпечаване последователно ще се усилват с течение на времето, с цел да се заплащат ограниченията, заяви държавното управление.

Подобно на други страни, Ирландия увеличи възрастта за пенсиониране до 66 години през 2014 година, само че отсрочи проектите си да я увеличи до 67 предходната година и още веднъж до 68 през 2028 година, откакто възрастта за пенсиониране стана главен проблем на изборите през 2020 година

Вместо това обединението назначи Комисия по пенсиите, чиито рекомендации включваха последователно увеличение на пенсионната възраст, тъй че тя да доближи 67 през 2031 година и 68 през 2038 година, с цел да помогне за справяне с това, което ще се трансформира в главно предизвикателство за фискална резистентност.

Ирландия има млад демографски профил в съпоставяне със своите сътрудници в Европейски Съюз, само че коефициентът на взаимозависимост в преклонна възраст се чака да нарасне внезапно през идващите две десетилетия, по този начин че до 2050 година ще има малко над двама души в трудоспособна възраст на всеки човек над 65 години в съпоставяне с съвсем четири сега.

Финансовият отдел пресметна, че до 2030 година разноските, свързани със застаряването, се чака да костват спомагателни 3,3% от брутния народен приход спрямо разноските за 2019 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР