Ирландия планира да проведе референдум през ноември, за да заличи

...
Ирландия планира да проведе референдум през ноември, за да заличи
Коментари Харесай

Ирландците ще гласуват за махане от конституцията на текст, че мястото на жената е у дома

Ирландия възнамерява да организира референдум през ноември, с цел да заличи от конституцията си текста, съгласно който мястото на дамата е вкъщи, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Въпреки че вълната от обществени промени в в миналото надълбоко католическата страна докара до изменение на 86-годишната конституция през последните години, с цел да се отстранен възбраните за аборти и да се разрешат еднополовите бракове, " остарелите " препратки към ролята на дамата в обществото остават.
В член 41, параграф 2 се споделя, че с " живота си вкъщи дамата дава на страната поддръжка, без която не може да се реализира общото богатство " и че " майките не би трябвало да бъдат принуждавани от икономическа нужда да се занимават с труд, пренебрегвайки отговорностите си у дома ". Гражданското заседание - конгрес, употребен за разискване на евентуални конституционни промени - през 2021 година предложи премахването на тези позовавания и замяната им с безпристрастен във връзка с пола и недискриминационен език.

Всяка конституционна смяна в Ирландия би трябвало да бъде утвърдена посредством национално гласоподаване. И двата референдума за либерализиране на мощно рестриктивните и за разрешаване на еднополовите бракове бяха утвърдени с огромно болшинство.

" Имам удоволствието да оповестя, че държавното управление възнамерява да организира референдум за изменение на нашата конституция, с цел да се закрепи равенството сред половете и да се отстрани остарялото позоваване на " дамите у дома ", съобщи през днешния ден министър-председателят Лио Варадкар в изказване, когато светът означи Международния ден на дамата.

" Твърде дълго време дамите и девойките са носили непропорционално огромен дял от отговорностите за полагане на грижи, били са дискриминирани вкъщи и на работното място, били са подлагани или са живели в боязън от домашно принуждение или принуждение, учредено на пола ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР