Ирландия отново е извънредно положение на Запада, дом на едни

...
Ирландия отново е извънредно положение на Запада, дом на едни
Коментари Харесай

Докато Израел бомбардира Газа, трайната подкрепа на Ирландия за Палестина става все по-силна

Ирландия още веднъж е изключително състояние на Запада, дом на едни от най-шумните рецензии към Израел и поддръжка за правата на палестинците, до момента в който спорът в Близкия изток бушува.

След като Хамас стартира нахлуване в Израел на 7 октомври, ирландският министър председател Лео Варакдар осъди смъртоносното навлизане, по време на което бяха убити към 1200 души и 240 бяха пленени.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Снимки: Хората по света стачкуват против войната на Израел против Газа Израел „ не съумя “ да сведе до най-малко цивилните жертви в Газа: Нетаняху Има ли Израел право на самозащита в Газа? „ Гладът и заболяванията “ преследват Газа, до момента в който дефицитът на гориво блокира помощта: Агенции завършек на списъка

Но по-малко от седмица по-късно той стана един от дребното европейски чиновници, които подвигнаха паника.

„ Израел няма право да прави неточности “, сподели той в нещо като игра на думи, до момента в който множеството европейски водачи подчертаваха „ правото “ на Израел на самозащита по време на акцията му за бомбардировки над Газа, анклавът, ръководен от Хамас.

Само за 41 дни война повече от 11 400 палестинци са убити от Израел.

Варадкар също сподели, че бомбардировките на Израел „ се равняват на групово наказване “, което е неразрешено от Женевските конвенции.

Майкъл Хигинс, 82-годишният ирландски президент, чиято роля е значително церемониална, сподели, че ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен „ не приказва от името на Ирландия “, когато изрази безусловна поддръжка за Израел на 16 октомври, без да признае продължаващото окупация на палестински земи.

След като Израел стартира да нанася удари върху Газа, Ирландия, член на Европейския съюз, беше една от първите страни, които приканиха за „ неотложно филантропично преустановяване на огъня “, с цел да отговори на „ незабавните “ потребности на цивилните.

Ниам Ничилин – 50-годишна начална учителка в Типеръри и член на Fianna Fail, една от двете ръководещи дясноцентристки партии – е измежду многото в Ирландия, които симпатизират на народа на Газа, една от най-гъсто обитаемоте региони в света, постоянно описвани като затвор навън заради блокадата на анклава от Израел.

„ Израелските въздушни удари против Газа са явно непропорционални по отношение на цивилно население с дребна или никаква отбрана “, сподели тя пред Ал Джазира. „ Това надали може да се назова война в нормалния смисъл на думата. “

Изявления на израелски публични лица демонстрират, че те са стимулирани от „ предпочитание за заличаване на Газа “, сподели тя. „ Това е недопустимо. “

На 18 октомври Ирландия разгласи спомагателен пакет от 13 милиона евро (14 милиона долара) за филантропично финансиране за палестинците, като усили общата сума за 2023 година на 29 милиона евро (31,5 милиона долара), като външното министерство съобщи, че е наясно с разгръщащата се обстановка в Газа е „ филантропична злополука с невиждан мащаб “.

„ Бих желал ирландският народ да продължи да употребява въздействието си, с цел да подсигурява, че има преустановяване на огъня, завършек на обсадата и че задоволително филантропична помощ минава “, сподели Ничилин, който приветства новината за спомагателна помощ.

Какво се крие зад поддръжката на Ирландия за Палестина?

През 1980 година Ирландия беше първата страна от Европейски Съюз, която прикани за основаването на палестинска страна. Тринадесет години по-късно тя стана последният член на блока, който отвори израелско посолство в Дъблин.

През 2018 година Ирландия притегли международно внимание, когато самостоятелният политик Франсис Блек предложи законопроект за окупираните територии, който щеше да забрани и криминализира търговията със артикули и услуги от земи, окупирани от Израел.

Въпреки че се радваше на поддръжка в целия политически набор и обществеността, той беше отстранен от програмата на държавното управление по време на съдружните договаряния през 2020 година сред двете ръководещи партии, Fianna Fail и Fine Gael.

През 2021 година Ирландия стана първата страна от Европейски Съюз, която разгласи, че Израел е забъркан в „ де факто анексирането “ на палестинска земя, разстрои израелското външно министерство, което сподели, че този ход „ съставлява победа за екстремистките палестински фракции “. < /p>

„ Собствената история на колонизацията на Ирландия от британците направи доста ирландци съпричастни към други народи под окупация или колонизация “, сподели Катал О’Еана, представител на лявата националистическа партия Шин Фейн.

„ Нашата вековна битка за правото на самоопределяне резонира с палестинската битка за държавност и самостоятелност “, сподели той пред Ал Джазира.

Джон Линдън, изпълнителен шеф на Алианса за мир в Близкия изток, сподели: „ Първоначално имаше ирландска взаимност с евреите в мандатна Палестина и по-късно в ранния Израел, тъй като те бяха считани за борещи се с английския колониализъм, употребявайки някои от същите паравоенни тактики като ИРА. А някои също имаха афинитет към придвижването на кибуците и социалистическите идеали на ранния Израел. “

„ Въпреки това, откакто Израел стартира да уголемява селищата на палестинска територия след арабско-израелската война от 1967 година, ирландската честност се насочи към палестинската идея “, добави той.

Днес, до момента в който войната ескалира, пропалестинските митинги не престават в цялата страна.

В сряда вечерта повече от 1000 души се събраха пред долната камара в Дъблин, до момента в който се гласуваше предложение за експулсиране на израелския дипломат Дана Ерлих, която упрекна Хигинс в „ разпространяване на дезинформация “ за войната Израел-Хамас. < /p>

Движението – което беше показано от социалдемократите и подкрепено от Шин Фейн и троцкистката партия „ Хората преди облагата “ – беше провалено. Друго предложение, импортирано от Шин Фейн, призоваващо Ирландия да изправи Израел пред Международния углавен съд, също беше отхвърлено.

Известни ирландски писатели също се провеждат. Автори, в това число Сали Рууни, Шинейд Глийсън, Донал Райън и Колин Барет, вземат участие в четири събития на Irish Writers for Palestine от 28 ноември.

„ Писателите, изключително в Ирландия, заемат избрана културна позиция и се надяваме да използваме тази позиция, с цел да създадем каквото можем, с цел да покажем нашата взаимност “, сподели Майкъл Маги, един от уредниците. „ Гласовете, които симпатизират на палестинската битка, както в Израел, по този начин и в Европа и Съединени американски щати, са изправени пред по-голяма маргинализация и принудително угнетяване от всеки път. “

Линдън сподели, че макар че схваща своите съграждани, той счита, че е „ значимо да внимава “ за това по какъв начин се показва солидарността с палестинската идея.

„ [Атаките от 7 октомври] провокираха мемоари за Холокоста за израелската страна, до момента в който палестинците в този момент усещат, че претърпяват още веднъж Накба. Бих желал да видя повече взаимност с палестинците и израелците, които работят дружно, с цел да сложат завършек на окупацията и да обезпечат самоопределяне за всеки, вместо едната страна да се бие с другата. “

Линдън трагично загуби другар, дългогодишния бранител на палестинските права Вивиан Силвър, при офанзивите на Хамас.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР