Ирина Величкова – една от кандидатите за поста генерален директор

...
Ирина Величкова – една от кандидатите за поста генерален директор
Коментари Харесай

Слави иска скандална юристка за шеф на БНТ

Ирина Величкова – една от претендентите за поста общоприет шеф на Българска национална телевизия, наподобява като новобранец в състезанието на Съвет за електронни медии, а в действителност има солидна поддръжка зад себе си. Госпожата в никакъв случай не е била журналистка в дословния смисъл на специалността, само че като нищо може да се намърда в шефския кабинет на Емил Кошлуков. Тя е фаворитката на Слави Трифонов и „ Има подобен народ” и за нея лобира стремително началникът на парламентарната група на партията, научи „ Уикенд” от няколко свои източника от политическите и медийните среди.



Хаджи Тошко Йорданов се среща всеки ден с членове на медийния регулатор, с цел да ги пропагандира да гласоподават за Ирина. Ямболията, който е ръководител на Комисията по просвета и медии в Народно събрание, даже не молел, а напряко заповядвал.

Работещите на „ Сан Стефано” 29 ще изпаднат в цялостен шок, в случай че Величкова им бъде спусната за техен шеф. Тв тружениците добре помнят, че при започване на века дамата бе директно забъркана в спекулация за милиони, целяща да пренасочи всички доходи от реклама на Българска национална телевизия към близка до тиранина Путин съветска компания. По това Ирина беше юрист на най-авторитетната ни социална медия и като такава отговаряше за правенето на скандалния контракт.
„ Видео интернешънъл” си беше мафиотска компания, която се опитваше да открадне цялата реклама на Българска национална телевизия. Преди да подпише договора с руснаците, тогавашният общоприет шеф Кирил Гочев е изискал мнение от правния отдел, в който основен юрист е била Величкова. Практиката е такава, че юристите на малкия екран вземат участие и в подготвянето на договорите, които управлението подписва. Ирина Величкова е била два пъти юрист в Българска национална телевизия – в интервалите 1994-1995 година и от 1999-а до 2004-а, когато избухва абсурдът с „ Видео интернешънъл”. Покойният към този момент Кирил Гоцев е индивидът, поставил подписа си, само че далаверата де факто е направена от дамата, която през днешния ден се е кандидатирала за началник на публичната ни телевизия. Това, че дръзна да взе участие в състезанието за общоприет шеф, след всичко което е сторила на Българска национална телевизия, значи единствено едно – че госпожата разчита на стабилен гръб”, разясняват възмутени тв публицисти.

„ Видео интернешънъл “ е най-големият рекламен холдинг в Русия. Към началото на 2004 година компанията държи 70% от продажбите на рекламно време в съветските медии. Оборотът ѝ за предната година е към 1 милиард $ годишно. Основател на компанията е Михаил Лесин – авторитетен предприемач с голям принос за възкачването на Путин на власт. Прякорът му е Булдозера, тъй като не се спирал пред нищо и непрекъснато и гневно атакувал опозицията. Преди тайнствената му гибел през 2015-а му се носи славата на пропагандист №1.

Когато Кирил Гоцев подписва скандалния контракт с „ Видео интернешънъл” на 28 януари 2004 година, Лесин е министър на печата и връзките. Той към този момент официално няма връзка с рекламния холдинг, само че се допуска, че е подготвил договорката посредством политическите си контакти в България. Не е изключено даже негови доверени хора да се диктували на юрисконсултката Ирина Величкова какви клаузи да включи в договора, с който Българска национална телевизия трансферира за години напред извънредното право за продажба на рекламното си време.

„ Видео интернешънъл” прави опити да стъпи на българския пазар още през 2002 година, само че тогава към момента липсват условия за това. Шансът да бъде поставена ръка върху рекламните доходи на Българска национална телевизия се появява едвам две години по-късно.

Седмица преди подписването на контракта, малко на брой у нас подозират, каква корупционна спекулация се пече. На 21 януари 2004 година генералният шеф на Българска национална телевизия отпътува на посещаване в Москва – сякаш за диалог с шефа на „ Мосфилм “ Карен Шахназаров. Няколко часа след идването на Кирил Гоцев в съветската столица обаче локалния вестник „ Коммерсант “ разкрива същинската причина за визитата. Телевизионният шеф отхвърля изнесената в обявата информация, че е имал срещи с хора на „ Видео интернешънъл”. „ Не се интересувам от това”, декларира тв босът, а след 7 дни опровергава думите си с автограф под договора.

Гоцев подписва контракта с руснаците зад тила на Управителния съвет на Българска национална телевизия. Новината за грандиозната договорка за милиони е обявена още същия ден от съветския дипломат Владимир Титов. Оповестяването става на откриването на българския клон на „ Видео интернешънъл”, на което сияе и Михаил Лесин. Шефът на публичната ни телевизия не участва на събитието, тъй като откакто е подписал договора, незабавно е излязъл в отпуск по болест.

„ С огромно вдъхновение се приказва, че договорът е одобрен с намесата на съветския министър на печата. Самата интервенция на фигура от държавното управление към този момент основава политически подтекст на договорката. Да не приказваме, че се сблъскват два модела. Ние непрестанно търсим европейския модел, който да извади медийната регулация от връзките с властта, а внезапно през напълно различен вход – през Русия, влиза противоположният модел – азиатският, където изпълнителната власт директно управлява медиите. На чисто моделно равнище това е спор. Сделката е доста мрачна”, обезпокоен е по него време членът на Съвет за електронни медии доцент Гого Лозанов. От нашествието у нас на алчните за лесни облаги московци не е във екстаз и тогавашният началник на Би Ти Ви. „ Пазарът не приветства „ Видео интернешънъл” и аз не поучавам руснаците да идват тук”, разяснява Албърт Парсънс.
Подготвената от Ирина Величкова и подписана от Кирил Гоцев договорка е за извънредно посланичество в търговията с реклама, по тази причина е трябвало да мине и през Управителния съвет на Българска национална телевизия – нещо, което не е сторено. Според клаузите през първата година „ Видео интернешънъл” ще усили с 15 % приходите от рекламно време на малкия екран, само че пък от „ Сан Стефано” 29 би трябвало да ѝ платят комисионна в размер на 21 % от чистите приходи. Елементарните сметки демонстрират, че по този начин в бюджета на медията са щели да влязат по-малко пари, в сравнение с преди – когато ги е нямало руснаците.

Неустойката, която българската страна би трябвало да изръси при предварително преустановяване на контракта е голяма – цели 3 милиона лв.. Слава богу, чак до такива огромни загуби за националната телевизия не се стига.

„ Контрактът е противозаконен, тъй като не е одобрен от Управителния съвет, а това е наложително при интерес над 50 хиляди лева”, безапелационен е тогавашният член на УС на Българска национална телевизия Иван Такев. Започва инспекция на Съвет за електронни медии, Сметната палата, Прокуратурата и Агенцията за държавна финансова ревизия. Депутатите в Народното събрание са доста ядосани след натвореното от Кирил Гоцев, а Йордан Соколов от ОДС непосредствено декларира, че договорът с „ Видео интернешънъл” е резултат от корупционната среда в националната ни телевизия. Парламентарната антикорупционна комисия гласоподава с 14 „ за” и 1 „ въздържал се” решение, съгласно което контрактът съдържа неизгодни клаузи за Българска национална телевизия.

Абсурдът става още по-пълен, когато се схваща, че седмица преди да подписа скандалната договорка с близката до Путин рекламна компания, Кирил Гоцев е подписал контракт и с друга компания за извънредно посланичество при продажбата на рекламно време. За да оправдае това свое деяние, той декларира, че работил под насила и опасност. Дори не знаел с кого подписва, тъй като на първата и последната страница от договора имало непопълнени бели полета.
В средата на февруари 2004 година Сметната палата излиза със мнение, че договорът с „ Видео интернешънъл” основава опасности за бюджета на Българска национална телевизия и че не е влезнал в действие, тъй като не е одобрен от Управителния съвет. На 12 март пък прокуратурата оповестява, че е повдигнала обвиняване на Кирил Гоцев за „ подписване на неизгодна договорка, от която са произлезли обилни вреди за представляваното от него учреждение”. На афериста е наложена гаранция от 5000 лв., които той в началото твърди, че няма от кое място да откри.

На 16 март 2004 година – тъкмо 55 дни след тайнствената си февруарска аудиенция в Москва, Кирил Гоцев е уволнен от Съвет за електронни медии като общоприет шеф на Българска национална телевизия. Причината за отстраняването му е контрактът с „ Видео интернешънъл”, само че официално е бележит различен мотив – отказано право на отговор на компания „ Каолин” в няколко излъчвания на малкия екран. „ Медийният регулатор е нямал пълномощия по закон да разжалва скандалния шеф поради подписан контракт, по тази причина е открит различен метод за свалянето му от служба. Истината е, че точно договорката с руснаците изяде главата на Гоцев”, разяснява пред „ Уикенд” дълготраен кадър на „ Сан Стефано” 29. И напомни, че актуалната кандидатка за началническия пост в Българска национална телевизия Ирина Величкова е викана преди време на чуване в постройката на Народното събрание, с цел да бъде разпитвана за грандиозната спекулация с московския рекламен холдинг и клаузите по гешефта.

През 2005 година „ Видео интернешънъл “ внася иск против Българска национална телевизия за обезщетение в размер на 1 069 000 лв.. 3 години по-късно делото дефинитивно е решено от Върховен касационен съд. Искането на руснаците е отхвърлено като безпричинно, тъй като не могли да потвърдят, че са похарчили въпросния милион в осъществяване на контракта си.

След напускането на Българска национална телевизия Ирина Величкова работила в правния отдел на БНР. В момента пък е юрист в Държавен музикален и балетен център.

Първоначално се смяташе, че шеф на националната медиа ще стане Камен Воденичаров, който бе написал подробна идея и имаше всички шансове да завоюва вота на членовете на Съвет за електронни медии. Буквално ден преди крайния период за подаване на документите обаче той се отхвърли, като посочи „ персонални мотиви”. Няколко седмици по-късно решението му намира разумно пояснение – очевидно е бил авансово осведомен, че Има Такъв Народ ще напусне ръководещата коалиция.
След неочакваното отдръпване на Камен Воденичаров, изгря звездата на Венелин Петков. Той все по този начин си остава един от любимците, само че в този момент се оказва, че в надпреварата от ден на ден скорост набира Ирина Величкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР