Ирина идва у нас с дъщеря си, която вече е

...
Ирина идва у нас с дъщеря си, която вече е
Коментари Харесай

”Винаги съм била против Путин”: Каква ще е съдбата на руснаците, потърсили закрила у нас

Ирина идва у нас с щерка си, която към този момент е на 15 години. Жената споделя, че в Русия е била деен опозиционер с ясна позиция против властта на Владимир Путин.

„ Казвам се Ирина Дмитриева, аз съм на половина украинка, на половина рускиня. Живях в Москва, Русия. Дойдох тук на 7-ми март, съвсем незабавно след началото на войната против Украйна “, споделя тя пред.

„ Участвах в митинги, писах протестни публикации. Винаги съм била срещу Путин и постоянно съм считала, че той ще докара страната до нещо неприятно. Преди началото на войната опозиционната активност беше допустима, след началото на войната това беше обвързвано с наказване – затвор или гибел “, уточни Дмитриева.

Детето й има рядко генетично заболяване и с цел да го опази, напуща Русия. Решава да пристигна у нас. Заради неналичието на директни полети от Москва до България, пътува със аероплан до Истанбул. През граничния пункт „ Малко Търново “ влиза в страната ни и стартира битката й за бежански статут. След изявленията поотделно в Държавната организация за бежанците, след половин година Ирина и щерка й получават отвод. Две правосъдни инстанции вземат решение, че казусът на Ирина би трябвало да се преразгледа от ДАБ, само че това не се случва.

Ирина взе участие в мълчалия митинг пред Министерския съвет на съветски бежанци в нейното състояние.

„ Това, което направихме - излязохме на митинг, с цел да покажем, че ДАБ не извършва правосъдни решения на Върховен административен съд и опонира на Женевската спогодба. Отказаха на всички руснаци, които желаеха бежански статут тук. Тяхната изтъкната причина за отхвърли е, че Русия е правова страна, че там се извършват правосъдни решения, че постоянно мога да се върна и животът ми няма да бъде заплашен. Или те не познават действителната обстановка в Русия сега, или просто не желаят да знаят “, акцентира Ирина.

Андрей Карпов е също мощно изявен опозиционер на властта на Путин. Напуска Русия, тъй като против него има формирано административно произвеждане за дискредитиране на съветската войска. Излиза и на митинг в поддръжка на политическите пандизчии на Червения площад в Москва.

„ Участвах във всички вероятни митинги, които поддържаха моето мнение, които бяха против властта, незаконната власт, която е сега в Русия. Не мълчах и намерено изказах мнението си за това, което се случи в Украйна. В Русия го назовават специфична военна интервенция, само че аз го назовавам война. Имам доста другари в Украйна, тъй като ние живеем покрай границата и аз знам какво се случи там “, описа той.

„ В Русия, когато отидох да желая детайлности за административното ми дело в полицията, те затвориха вратата и споделиха тук имаш два изхода – първо, да подпишеш контракт и да отидеш да воюваш в Украйна, т.е. да взема оръжие да умъртвявам моите другари от другата страна на границата. Второ, моето административно дело да се трансформира в наказателно. Това значи или затвор, или война “, уточни Карпов.

Той напуща Русия и потегля към Турция. Влиза в България през „ Малко Търново “ ноември предходната година. Там желае интернационална протекция. Първоначално е изведен на неутрална територия. След интервенция на медиите е позволен в България.

„ След като подадох документи в ДАБ, след 7 месеца получих отвод за протекция. В отхвърли пишеше, няма проблем да се върна, тъй като няма да ме преследват. Казаха, че най-вероятно претекстът да дойда в България е да увелича материалното си положение, само че това е цялостен парадокс, тъй като в Русия съм имал в пъти по-добро материално положение. Казаха, че не съм дал нужните документи за доказване на своята политическа активност, само че аз им предоставих. Получих отвод, подадохме несъгласие и на 27 ноември е първата инстанция.

Андрей желае да стартира работа, само че с краткотрайните документи от ДАБ не може и по тази причина приканва: „ Искам да се обърна към Министерския съвет, който управлява работата на ДАБ, те да погледнат и да помолят Агенцията да си прави работата по закон, тъй като зад всички тези отводи стоят човешки животи “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР