Ирфан Хасан е мъжът, чиито очи са видели адския взрив

Ирфан Хасан е мъжът, чиито очи са видели адския взрив ...

Стрелочникът от почернената гара Хитрино направи на пух и прах сензационния обрат за трагедията.Ирфан Хасан е мъжът, чиито очи са видели адския взрив на цистерни на гара Хитрино, който погуби 7 души през декември 2016 година. Разказът му за драматичните минути на експлозията опровергава версията на собственика на композицията, обявена вчера, че не скоростта, а повредена жп стрелка е причина за трагедията, съобщава bTV.
Ирфан вижда с очите си всичко. Оцелява по чудо. Разказва, че влакът летял с много висока скорост, а машинистите първоначално не разбрали за катастрофата.
„Той направо идваше да ни убива, друго какво да ти кажа… Цялото село гори, слизат машинистите и викат на дежурния – защо ни спря. Нямаше намерение изобщо да спре, ако не беше се скъсал”, разказа Ирфан Хасан.
Той е отговорен за стрелките на коловозите във фаталната сутрин. Убеден е, че не съоръжението е причината.
„Стрелката си е заключена, стрелката не съм я обръщал цяла нощ и не се обръща, тя пета стрелка е сигурно най-здравата стрелка, няма проблеми”, коментира той.
Експертиза, поръчана и платена от транспортната фирма-собственик на композицията сочи, че дерайлирането се дължи на незаключена стрелка. Взривът пък станал заради повторно пускане на електричеството по контактната мрежа.
„Единият от хората там, които са на гарата, е казал, че изпуска газ и въпреки всичко е пуснато електричеството отново? Не мога да ви кажа”, заяви Станко Станков, управител на „Булмаркет”.
Според прокуратурата експертизите на "Булмаркет" не могат да служат за промяна в изводите на обвинението и са категорични, че виновна е високата скорост. Решението за повторно пускане на електричеството вероятно е взето от диспечера.

Източник: blitz.bg