Ирен Дикова спечели златен медал в гигантския слалом на 12-те

...
Ирен Дикова спечели златен медал в гигантския слалом на 12-те
Коментари Харесай

Ирен Дикова спечели златен медал на Световните зимни игри за трансплантирани

Ирен Дикова завоюва златен орден в гигантския слалом на 12-те Световни зимни игри за трансплантирани, живи донори и техните фамилии в Бормио, Италия. Тя е единствената българка, която взе участие на този въодушевяващ конгрес. Преди 7 години Ирен претърпя белодробна трансплантация, оповестява Gong.bg.

" Дойдох! Видях! Победих! България на подиума! Мисията изпълнена! Благодаря на всички за поддръжката! ", написа Ирен в обществените мрежи.

Ирен Дикова - Димитров е първата българка, която взе присъединяване на световнo състезание за зимни спортове с трансплантирани бели дробове. Качва се за първи път на ските на три години и въпреки да не си спомня тези първи моменти, нейните родителите са ги запазили в фотоси. На 13 години тя към този момент се състезава.

На 19 години е диагностицирана с муковисцидоза - прогресивно генетично заболяване. Ирен обаче не стопира да живее като естествен младеж. Когато е на 25 болестта прогресира и се постанова да направи избор - съдбовен край или това да влезе в листа за чакащи трансплантация. През 2017 година е оперирана в университетска болница във Виена.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР