Иранците са свободни да протестират срещу правителството, но не трябва

...
Иранците са свободни да протестират срещу правителството, но не трябва
Коментари Харесай

Рухани се опълчи на Тръмп, нарече го враг и обяви: Иранците са свободни да протестират

Иранците са свободни да стачкуват против държавното управление, само че не би трябвало да заплашват сигурността, разгласи президентът Хасан Рухани в изказване след четиридневното си безмълвие, съпътствало демонстрациите.

Президентът признава, че има проблеми, които би трябвало да бъдат решени, само че предизвестява, че насилието няма да бъде толерирано.

Протестите са най-големите от 2009 година насам.

Имаше конфликти в няколко града, а Иран ограничи достъпа до обществените мрежи, употребявани за образуване на митингите.

" Временното " ограничаване на приложенията Telegram и Instagram беше наложено, с цел да се " поддържа спокойствието ", означи държавната новинарска организация Irib.

Протестите започнаха в североизточната част на страната и в началото имаха само стопански претенции, те бяха против повишаващите се цени, само че се обърнаха в политически претенции, в това число отдръпването на висшия водач аятолах Али Хаменей.

В последния си туит по въпроса американският президент Доналд Тръмп декларира, че ситуацията на иранците се утежнява, до момента в който техните пари и благосъстояние се крадат, с цел да се прахосват за тероризъм.

В първия си обществен коментар Рухани остро разкритикува Тръмп поради това обвиняване.

" Този господин в Америка, който се пробва да съчувства на нацията ни, наподобява е не запомнил, че преди няколко месеца назова иранската нация терористична ", декларира той.

" Този човек, който е зложелател на иранската нация от главата до петите, няма правото да показва състрадание към иранците ", добави той.

Иранският президент съобщи, че съгражданите му са " изцяло свободни да показват рецензиите си към държавното управление или да стачкуват... по метод, който ще докара до възстановяване на изискванията в страната ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР