Иран разкри въоръжен дрон, наподобяващ американския MQ-9 Reaper, и казва, че потенциално може да достигне Израел

...
Иранското министерство на отбраната представи дрон, наподобяващ американския въоръжен MQ-9
Коментари Харесай

Иранското министерство на отбраната представи дрон, наподобяващ американския въоръжен MQ-9 Reaper, като твърди, че самолетът е в състояние да остане във въздуха 24 часа и има обхват да достигне големия враг на страната Израел

От НАСЪР КАРИМИ и ДЖОН ГАМБРЕЛ Associated Press 22 август 2023 г., 6:53 ч.

Иранската държавна информационна агенция IRNA публикува снимка на дрона, наречен Mohajer-10, изложен на конференция, отбелязваща Деня на отбранителната индустрия с нещо, което изглежда димна машина мъгла под него.

„Mohajer“ означава „имигрант“ на фарси и е линия от дронове, произвеждана от Ислямската република от 1985 г.

IRNA каза, че дронът може да лети до 24 000 фута със скорост от 210 км/ч (130 мили/ч), носейки бомбен товар до 300 килограма (660 паунда). Освен това се казва, че дронът може да носи електронно оборудване за наблюдение и камера. Твърдолинейният президент на Иран Ебрахим Раиси, протеже на върховния лидер аятолах Али Хаменей, също видя дрона във вторник.

„Днес можем твърдо да представим Иран като напреднала и технологична нация за света“, каза Раиси в коментари, излъчени по държавната телевизия.

Той повтори позицията на Иран за приятелски отношения с „всички страни по света“, добавяйки, че въоръжените сили на Иран ще отрежат всяка ръка, която протегне ръка в опит да нахлуе в Иран, съобщи държавната телевизия. относно възможностите на дрона, въпреки че представителство на държавната телевизия сподели видео на излитането му от писта. Дроновете за дълги разстояния като Reaper също изискват наземни станции и сателитни комуникации.

Длъжностни лица в Израел, който управлява свои собствени дронове с голям обсег на действие и висока издръжливост, не отговориха веднага на искане за коментар във вторник.

В миналото Иран е залавял американски дронове или части от тях, но няма доказателства, че е взел Reaper на General Atomics, който се управлява от въздуха на САЩ Силата и съюзническите американски нации като дрон „ловец-убиец“, който може да работи на голяма надморска височина дълги часове и да следва цел, преди да атакува. Северна Корея през юли показа дронове, отразяващи Reaper, вероятно проектирани от публично достъпна информация за самолета.

През декември 2011 г. Иран залови RQ-170 Sentinel, управляван от ЦРУ за наблюдение на ирански ядрени обекти, след като навлезе във въздушното пространство на Иран от съседен Афганистан. По-късно Иран направи обратно инженерство на дрона, за да създаде свои собствени варианти.

През 2019 г. Иран свали RQ-4A Global Hawk на ВМС на САЩ в Ормузкия пролив на фона на високо напрежение около рухналото ядрено споразумение със световните сили.

Reaper също има специално значение за Иран, тъй като се съобщава, че един е извършил удара през 2020 г. в Багдад, при който е убит Касем Солеймани, висш ирански генерал от неговата паравоенна Революционна гвардия.

Иран отделно заяви, че е предоставил два вида балистични ракети на своята армия и гвардия във вторник, включително една, наречена на Солеймани.

Иран разкри серия от дронове, които описва като способни на дълготрайни полети през последните няколко години. Остава неясно как са били използвани в битка.

Но други ирански дронове са ключов елемент от продължаващата война на Русия срещу Украйна. Техеран предложи поредица от противоречиви обяснения за дроновете, като първо отрече, че ги е доставил на Москва, а след това твърдеше, че е продал дронове само преди началото на войната. Обемът на безпилотните самолети, използвани в конфликта, обаче показва стабилно снабдяване от Иран на оръжия, носещи бомби във войната.

През юни Белият дом каза, че Иран предоставя на Русия материали за изграждането на завод за производство на дронове източно от Москва, тъй като Кремъл се стреми да заключи постоянни доставки на оръжия.

___

Gambrell съобщи от Дубай, Обединени арабски емирства.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР