Иранският ядрен физик Мохсен Фахризаде е убит в провинция Техеран,

...
Иранският ядрен физик Мохсен Фахризаде е убит в провинция Техеран,
Коментари Харесай

Убиха топ ирански ядрен физик в провинция Техеран /снимка/

Иранският нуклеарен физик Мохсен Фахризаде е погубен в провинция Техеран, предава организация Fars, представена от TACC
Отбелязва се, че ученият е прострелян в региона на град Дамовенд. Според организацията при покушението евентуално са починали още трима или четирима души. Очевидци оповестяват и за гърмеж на мястото на случая.
В иранските обществени медии е оповестена фотография, за която се твърди, че е направена на мястото на престъплението. На него се вижда кола със следи от изстрели.
Мохсен Фахризаде е попаднал в засада с експлозиви и картечен огън в град Абсар, на 70 км източно от Техеран. Усилията да го реанимират в болница са се оказали несполучливи. Ранен е и неговият телохранител и членове на фамилията му.
Засега никой не е поел отговорност, само че иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф съобщи, че Израел евентуално е отговорен, а консултант на висшия водач на Иран, аятолах Али Хаменей, даде обещание да отмъсти. „ Ще ударим като гръм по убийците на този страдалец и ще ги накараме да съжаляват за дейностите си “, написа в „ Туитър “ Хосейн Дехан.
Убийството в Иран е признато толкоз тежко, колкото и убийството от американските сили на командира на Ислямската революционна армия Касем Солеймани през януари.
Мохсен Фахризаде беше значително считан в чужбина за водеща фигура в нуклеарната стратегия на Иран. Техеран обаче отхвърля неговото присъединяване, показва Ройтерс в информация за Фахризаде.
Западни чиновници и специалисти допускат, че убитият академик е имал водеща роля в подозираната иранска активност в предишното за създаване на материали за нуклеарна бойна глава зад прикритието на стратегия за обогатяване на уран, публично оповестена за цивилен цели. Иран отхвърля в миналото да се е стремил да създава нуклеарно оръжие.
В отчет на Международната организация за атомна сила (МААЕ) през 2011 година Фахризаде беше посочен като съществена фигура в подозираната иранска активност за създаване на технологии и умения, нужни за атомни бомби, и се намекваше, че той може към момента да взе участие в сходна активност. Фахризаде, за който се предполагаше, че е бил върховен офицер в Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война, беше единственият иранец, упоменат в отчета.
МААЕ от дълго време искаше да се срещне с Фахризаде по проточило се следствие за това дали Иран е правил непозволени проучвания за нуклеарни оръжия. Без да демонстрира признаци, че е податлив да извърши настояването, Иран призна за съществуването на Фахризаде преди няколко години, само че съобщи, че той е армейски офицер, който няма присъединяване в нуклеарната стратегия, споделя дипломатически източник, осведомен с въпроса.
Фахризаде беше упоменат и в резолюция на Организация на обединените нации за Иран през 2007 година като човек, участващ в нуклеарни действия или стратегии за балистични ракети.
През май 2011 година изгнаническата опозиционна организация Национален съвет на съпротивата на Иран разгласява отчет със фотография, за която твърдеше, че демонстрира Фахризаде. Не беше обаче допустимо да се направи без значение удостоверение на фотографията. В отчета се споделяше, че Фахризаде е роден през 1958 година в свещения мюсюлмански шиитски град Кум, заема поста заместник-министър на защитата и е бригаден военачалник от КГИР, има докторат по нуклеарно инженерство и преподава в иранския университет "Имам Хусейн ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР