Иранският върховен водач аятолах Али Хаменей е наредил на силите

...
Иранският върховен водач аятолах Али Хаменей е наредил на силите
Коментари Харесай

Близо 1500 души са убити по време на протестите в Иран

Иранският висш лидер аятолах Али Хаменей е наредил на силите за сигурност предишния месец да " създадат каквото е належащо ", с цел да сложат завършек на митингите.

Това заяви организация " Ройтерс ", като се базира на източници измежду ръководещите, близки до вътрешния кръг на Хаменей, и още един чиновник на управляващите.

По данни на трима чиновници на вътрешното министерство, с които организацията е разговаряла, за по-малко от две седмици убитите са достигнали 1500 души - доста повече, в сравнение с твърдяха интернационалните правозащитни групи. Това число включва близо 400 дами, само че в него влизат и представители на силите за сигурност и полицията.

Миналата седмица " Амнести интернешънъл " съобщи, че жертвите са минимум 304 души.

" Бунтовници "

Протестите започнаха на 16 ноември в североизточния град Машхад след изненадващо повишение на цените на горивата. Само за ден икономическото неодобрение обхвана над 100 града, в това число столицата Техеран, и прерасна в апели за завършек на ислямската република. Някои стачкуващи даже изгориха фотоси на Хаменей и желаеха връщането на Реза Пахлави, сина на сваления шах.

В началото на този месец иранската държавна телевизия удостовери, че жители са загивали по време на митингите, само че ги назова " бунтовници ".

Според неназовани представители на локалните управляващи в четири провинции посланието е било лудо - в случай че не се смажат безредиците, това ще насърчи хората да стачкуват и отсега нататък. " Заповедите пристигнаха от Техеран ", споделя поискал да резервира анонимност чиновник от град Карадж покрай столицата. " Натикайте ги в домовете им, даже (ако трябва) стреляйте по тях. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР