Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей официално утвърди ултраконсерватора Ебрахим

...
Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей официално утвърди ултраконсерватора Ебрахим
Коментари Харесай

Върховният лидер на Иран утвърди Ебрахим Раиси за президент

Иранският висш водач аятолах Али Хаменей публично утвърди ултраконсерватора Ебрахим Раиси като президент на Иран, предадоха ДПА и Франс прес.
Това стана на гала в Техеран, на която присъстваше и досегашният президент Хасан Рохани.

" Съгласно волята на народа, разгласявам мъдрия, неотклонен, умел и известен Ебрахим Раиси за президент на Ислямска република Иран ", разгласи висшият водач в декрет, прочетен от началника на канцеларията му.

Следващата стъпка от процедурата е встъпването на 60-годишния Раиси в служба в четвъртък, когато ще постави клетва пред Народното събрание.

Новият президент завоюва изборите през юни с близо 62 на 100 от гласовете. Очаква се той да показа скоро държавното управление си.

В излъчена по малкия екран тирада Раиси съобщи, че държавното управление му ще предприеме стъпки за анулация на " тираничните " наказания, наложени от Съединени американски щати. Освен това той даде обещание, че ще усъвършенства стопанската система на страната, наранена тежко от повторното налагане на американските наказания след 2018 година, когато Вашингтон напусна едностранно подписаното съглашение за иранската нуклеарна стратегия, отбелязва Ройтерс.

За Раиси се твърди, че е виновен за голям брой арести и даже изтезания на политически дисиденти, до момента в който бил на предходния си пост - прокурор. Широката общност не е изключително осведомена с политическите му възгледи, само че в последните години той е отправял остри рецензии против умерения курс на Рохани, в това число във връзка подписването на съглашението за иранската нуклеарна стратегия през 2015 година

Преди да постави клетва новият президент в Иран бива одобрен от висшия водач на страната, който е държавен глава, висш главнокомандващ и най-висша духовна институция, отбелязва ДПА.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР