Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф осъди подновените американски санкции

...
Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф осъди подновените американски санкции
Коментари Харесай

Зариф осъди подновените американски санкции срещу централната банка

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф осъди възобновените американски наказания против централната си банка като опит да откаже на елементарните иранци достъп до храна и медикаменти, съобщи " Ройтерс ".

По думите му този ход е знак за обезсърчение на Съединени американски щати.

Съединените щати постановиха нов кръг наказания на Иран, някои от които бяха ориентирани към централната му банка и върховен фонд за благосъстояние, след офанзиви против петролни уреди в Саудитска Арабия, за които Рияд и Вашингтон упрекнаха Иран.

Иран отхвърля присъединяване в атентатите, които в началото понижиха на половина производството на нефт от Саудитска Арабия. Отговорността бе потърсена от придвижването Houthi в Йемен, иранска формация, която се бори против съюз, управителен от Саудитска Арабия в гражданската война на Йемен.

" Това е знак за обезсърчение на Съединени американски щати. Когато те неведнъж глобяват една и съща институция, това значи, че опитът им да слагат иранската нация на колене под " оптимален напън " се е провалил ", съобщи Зариф.

Междувременно в обществените медии имаше известия, че редица ирански сървъри и уеб страници - в това число тези на някои нефтохимически компании - са били подложени на хакерска атака.

Организация NetBlocks, която следи свързаността с интернет, съобщи, че данните демонстрират спирания на някои интернет услуги в Иран.

Но групата съобщи, че въздействието е лимитирано, засягайки единствено съответни снабдители, а повода е неразбираема.

Новите наказания са ориентирани към Централната банка на Иран, която към този момент беше под други американски наказания, Националния фонд за развиване на Иран - суверенния фонд за благосъстояние на страната - и иранската компания, за която американските чиновници настояват, че се употребява за укриване на финансови прехвърляния за ирански военни покупки.

Зариф съобщи, че ще се срещне в сряда с външните министри на останалите подписали нуклеарното съглашение за 2015 година, което беше контрактувано с Англия, Франция, Германия, Китай и Русия, както и Съединените щати.

" Както към този момент казахме, Съединени американски щати могат да участват единствено в случай че се върнат към нуклеарното съглашение и прекратят икономическата си война против Иран ", добави още Зариф.

Съединени американски щати предходната година се отдръпнаха от съглашението и още веднъж постановиха едностранни наказания против Иран.

" Надявам се държавното управление на Съединени американски щати да осъзнае, че те към този момент не са единствената икономическа суперсила в света и че има доста страни, които желаят да се възползват от иранския пазар ", съобщи представителят на външното министерство Абас Мусави. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР