Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф обеща страната му да

...
Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф обеща страната му да
Коментари Харесай

Иранският външен министър обеща сътрудничеството с МААЕ да продължи

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф даде обещание страната му да продължи съдействието с Международната организация за атомна сила (МААЕ), само че настоя организацията да извършва дилемите си независимо, съобщи АП, като се базира на техеранската информационна организация Фарс.

На среща с изпълняващия длъжността общоприет шеф на МААЕ Корнел Феруца в Техеран Зариф е подчертал, че оповестеното през вчерашния ден от Иран потребление на съвременни центрофуги за обогатяване на уран е в границите на нуклеарното съглашение от 2015 година.

Според министъра неспазването от страна на Иран е възможно според параграф 36 от нуклеарното съглашение, показва Ройтерс. Ирански представители споделят, че този параграф разрешава на страна по договорката да понижи уговорките си, в случай че останалите страни не извършват своите.

Временният началник на МААЕ е декларирал, че инспекторите на организацията ще продължат да правят работата си професионално и независимо, означи Фарс.

"Феруца е изтъкнал, че МААЕ чака от Иран цялостно и навременно съдействие ", означи в изказване основаната във Виена институция, представена от ДПА.

По-рано през днешния ден шефът на интернационалната организация беседва с ръководителя на Иранската организация за атомна сила Али Акбар Салехи, който съобщи, че европейските страни, подписали съглашението от 2015 година, не са изпълнили уговорките си по договорката.

Преди година Съединени американски щати се отдръпнаха едностранно от договорката, което увеличи напрежението. Според Салехи се очаквало Европейски Съюз да запълни вакуума в използването на съглашението, само че за жалост европейците не са съумели да създадат това.

"Сделката не е еднопосочен път и Иран ще работи надлежно, както вършим до момента, ограничавайки последователно своите задължения ", сподели той след срещата с Феруца. Иран ще продължи да редуцира уговорките си, щом останалите страни не извършват своите, добави Салехи.

Феруца е бил известен за напъните Техеран да ускори научната и развойната си активност в региона на обогатяването на уран и ще осведоми управителния съвет на МААЕ на започващата на следващия ден във Виена среща, на която ще бъде разисквана тематиката за Иран.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР