Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заплаши, че Техеран може

...
Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заплаши, че Техеран може
Коментари Харесай

Иран заплаши: Ще увеличим обогатяването на уран, ако ЕС продлъжи да бездейства

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заплаши, че Техеран може да усили обогатяването на уран, в случай че Европейският съюз продължи да бездейства след изтеглянето на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение, съобщи ДПА.

"Европейците и другите подписали съглашението би трябвало да подхващат дейности, с цел да компенсират резултата на глобите на Съединени американски щати ", съобщи външният министър пред немското сп. "Шпигел ". Ядреното съглашение, публично наречено Съвместен изчерпателен проект за деяние, беше контрактувано през 2015 година във Виена сред Иран и шест международни сили. То цели да попречи на Техеран да сътвори нуклеарно оръжие в подмяна на анулиране на икономическите наказания. През май тази година Съединени американски щати се отдръпнаха от съглашението и при започване на август възобновиха глобите против Иран. Допълнителни наказания против иранския финансов и енергиен бранш ще бъдат наложени на 4 ноември.

Петролът и банките са били пробата съгласно Зариф. Той предизвести, че Техеран може да предприеме дейности, в случай че бъде нарушен салдото сред това, което дава и това, което получава. "Това не значи, че Иран ще се отдръпна на собствен ред от съглашението. Възможно е отчасти или лимитирано използване на наредбите му ", акцентира външният министър. Той съобщи, че европейците би трябвало да решат дали са подготвени да поддържат думите си с каузи или Европа ще се подчини на американските претенции.

Зариф отхвърли концепцията за директни договаряния с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. "Иран ще обмисли договаряния със Съединени американски щати единствено в случай че те се върнат в нуклеарното съглашение ", добави външният министър.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР