Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан каза вчера, че нито

...
Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан каза вчера, че нито
Коментари Харесай

Иран отказва да приеме нов шведски посланик, докато не види мерки срещу оскверняването на Корана

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан сподели през вчерашния ден, че нито един шведски дипломат няма да бъде признат в Иран, до момента в който Швеция не предприеме „ съответни стъпки “ за попречване на ново опозоряване на Корана на нейна територия, съобщи Българска телеграфна агенция като се базира на Франс прес. В изявление за държавната телевизия Амир Абдолахян уточни, че „ мандатът на шведския дипломат в Техеран е към своя край “ и че „ съгласно директивите на президента (Ебрахим Раиси б. р.), до момента в който шведското държавно управление не предприеме съществени ограничения във връзка с оскверняването на Корана, ние няма да приемем новия шведски дипломат “, сподели министърът. Той добави, че и иранският дипломат няма да бъде командирован в Швеция.

Това изказване идва малко след проява, проведена пред шведското посолство в Техеран, която прерасна в седящ митинг, а протестиращите оповестиха желанието си да останат там, до момента в който шведският дипломат не бъде изпъден от Иран.

Други сходни демонстрации се организираха през вчерашния ден в Ирак и Ливан, на фона на дипломатическото напрежение сред Стокхолм и няколко мюсюлмански страни, след две събития, проведени в Стокхолм, на които беше позволено опозоряване на Корана. Техният подстрекател Салуан Момика, иракски емигрант, подпали страници от Корана в края на юни, преди да го стъпка и раздра в онзиден по време на позволен протест в шведската столица. В израз на митинг против тази демонстрация шведското посолство в Багдад беше опожарено от поддръжници на авторитетния иракски набожен водач Муктада Садр. Иракското държавно управление неотложно подреди експулсирането на шведския дипломат и отзова своя представител в Швеция. Шведското външно министерство разгласи, че краткотрайно е пребазирало личния състав и дейностите на посолството си в Ирак в Стокхолм. Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) извикаха за пояснения краткотрайно ръководещите шведските посолства в страните си.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР