Иранският външен министър Абас Арагчи се срещна днес с катарския

...
Иранският външен министър Абас Арагчи се срещна днес с катарския
Коментари Харесай

Иранският външен министър е в Катар на фона на израелските заплахи срещу Иран

Иранският външен министър Абас Арагчи се срещна през днешния ден с катарския си сътрудник шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани в Доха, заяви неговият представител на фона на израелските закани против Техеран, предадоха  Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

Катар играе ролята на медиатор, дружно със Съединени американски щати и Египет, в спора сред Израел и палестинското придвижване „ Хамас “ в Газа и неотдавна прикани за преустановяване на насилието в Ливан, където израелската войска ускорява интервенциите си против „ Хизбула “ - съдружник на „ Хамас “ и Иран.

„ Между Арагчи и министър-председателя и министър на външните работи на Катар, шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, се организираха значими съвещания по отношение на общата обстановка в района и двустранните ни връзки “, съобщи представителят на иранското Външно министерство Есмаил Багаи в профила си в обществената мрежа „ Екс “.

„ Отговорност на всички страни е да положат оптимални старания, с цел да предпазят нашия район от злополука, като сложат завършек на геноцида в Газа и на експанзията против Ливан “, написа той след срещата.

Разговорите на иранския посланик с катарските публични лица са били съсредоточени върху ситуацията в Газа и Ливан и върху напъните за деескалация в района, съобщи източник, непосредствен до полемиките, който пожела да остане неизвестен.

Посещението на Арагчи идва в миг, когато Израел, върл зложелател на Техеран, съобщи, че приготвя отговор на иранското ракетно нахлуване на 31 октомври, осъществено в символ на възмездие за осъщественото от Израел ликвидиране на водача на ливанската формация „ Хизбула “ Хасан Насралла в Ливан.

Израелският министър на защитата Йоав Галант даде обещание през вчерашния ден, че отговорът на страната му ще бъде „ гибелен, акуратен и неочакван “.

Арагчи организира през вчерашния ден диалози в Саудитска Арабия с престолонаследника и в действителност началник на кралството Мохамед бин Салман и изрази вяра, че консултациите му в района ще оказват помощ за „ възстановяване на ситуацията в Палестина и Ливан и за реализиране на мир “. В Бейрут в петък той прикани за „ по едно и също време “ преустановяване на огъня и на двата фронта.

Миналата седмица иранският президент Масуд Пезешкиан посети Катар, където увери, че страната му не желае война с Израел, само че даде обещание „ по-мощен отговор “ при положение на израелско нахлуване.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР