Иранският риал продължи да поевтинява и днес, като за два

...
Иранският риал продължи да поевтинява и днес, като за два
Коментари Харесай

Иранският риал изгуби 18%

Иранският риал продължи да поевтинява и през днешния ден, като за два дни е изгубил 18 на 100 от цената си преди предстоящото възобновяване на американските наказания против Техеран на 6 август, съобщи Франс прес. От началото на годината риалът е изгубил близо две трети от цената си.

Днес на паралелния пазар 1 щатски $ се обменяше за 119 000 риала по отношение на 100 000 риала в неделя.

На 1 януари 2018 година бяха задоволителни 42 900 риала за един $.

В този подтекст на тежка валутна рецесия иранският президент Хасан Рохани смени предходната седмица шефа на иранската централна банка Валиула Сейф с Абдул Насер Хемати.

Вчера централната банка съобщи, че неустойчивостта на националната валута се дължи на " вражеска интрига " и даде обещание нови ограничения " през идните дни " за противопоставяне на спада.

Правителството се опита да спре спада на националната валута през април, като откри закрепен обменен курс от 42 000 риала за един $ и заплаши дилърите, работещи на черния пазар.

Банките обаче отказваха да продават доларите си на този изкуствено невисок курс и управляващите бяха принудени да смекчат позицията си, позволявайки по-гъвкави условия за някои вносители.

Нестабилността на иранската национална валута е обвързвана с едностранното отдръпване на Съединени американски щати от интернационалното нуклеарно съглашение за Иран, предвиждащо анулация на интернационалните наказания против Техеран в подмяна на ограничение на нуклеарната му стратегия.

Според Международната организация за атомна сила (МААЕ) иранските управляващи съблюдават изискванията на съглашението.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, макар рецензиите, реши да извади Вашингтон от съглашението и да възвърне глобите против Иран на два стадия - на 6 август и на 4 ноември. Европейски Съюз, Русия и Китай не престават уговорката си по съглашението.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР