Иранският президент Хасан Рохани прикани днес европейските страни да избягват

...
Иранският президент Хасан Рохани прикани днес европейските страни да избягват
Коментари Харесай

Рохани: Европейските държави да се въздържат от заплахи, ако искат пак да има ядрената сделка


Иран ският президент Хасан Рохани прикани през днешния ден европейските страни да заобикалят " всевъзможни закани или напън " в договаряния те с Техеран за нуклеарната му стратегия. Той приказва на среща с ирландския външен министър Саймън Ковини, съобщи БНР, базирайки се на " Франс прес ".

След поемането на президентския пост в Съединени американски щати от Джо Байдън Франция, Германия и Англия, както и Техеран, се пробват да спасят съглашението, подписано във Виена през 2015 година То което предвиждаше намаляване на интернационалните наказания против Иран в подмяна на ограничавания, засягащи нуклеарната му стратегия.

Ядрената договорка обаче наподобява се разрушава, откогато някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи през 2018 година едностранно евакуиране на Вашингтон от нея и още веднъж наложи наказания на Ислямската република.

" Най-добрият метод за решение на проблемите с европейските сътрудници на разнообразни двустранни, районни и интернационалните равнища са договаряния те въз основа на взаимно почитание, в които да се заобикалят всевъзможни закани или напън ", съобщи на срещата Хасан Рохани , представен от президентската канцелария.

Рохани още веднъж насочи рецензии против " бездействието на Европа по отношение на уговорките " в съглашението и добави, че Иран се е заел " да го опази " като " единствената страна, платила цената му ".

Изявлението му бе направено няколко дни, откакто Германия, Франция и Англия взеха решение да не одобряват проекторезолюция с рецензии против Техеран, адресирана до МААЕ.

На 23 февруари Иран стартира да лимитира някои инспекции на МААЕ, откакто изтече избраният от Народното събрание на страната период за повдигане на американските наказания.

Иран и МААЕ подписаха обаче краткотрайно техническо съглашение, определящо за тези ограничавания най-вече тримесечен период.

Иран ският външен министър Мохамад Джавад Зариф, който се чака през днешния ден да беседва с ирландския си сътрудник Ковини, написа в петък в " Туитър ", че " скоро " ще показа " градивен и съответен проект за дейности от страна на Техеран посредством подобаващи дипломатически канали ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР