Иранският президент Хасан Рохани отхвърли идеята за промяна в ядрената

...
Иранският президент Хасан Рохани отхвърли идеята за промяна в ядрената
Коментари Харесай

Техеран: Никакво предоговаряне на ядрената сделка

Иранският президент Хасан Рохани отхвърли концепцията за смяна в нуклеарната договорка със международните сили, откакто водачите на Съединени американски щати и Франция приканиха за нов контракт, обхващащ ракетната програмата на Техеран и районните интервенции. " Вече имаме съглашение ", сподели Рохани в пламенна тирада, визирайки контракта, който ограничи иранската нуклеарна стратегия в подмяна на облекчение на глобите, съобщи БГНЕС.

" Ако съглашението остане, то остава непроменено ", съобщи той в отговор на изказванията на френския президент Еманюел Макрон и неговия американски сътрудник Доналд Тръмп във Вашингтон, че ще бъде препоръчана нова договорка с по-строги ограничавания за Иран. Тръмп назова съществуващото съглашение " неуместно " и " полуда ", макар европейските претенции към него да не се отдръпва. Той настоя за нови условия по договорката с иранската стратегия за балистични ракети и поддръжката за войнствени групи в Близкия изток. Макрон пък сподели, че новата договорка би трябвало да включва съглашение за Сирия, където Иран поддържа президента Башар Асад.

В Иран Рохани осмя Тръмп с думите: " Нямате опит в политиката, нито в правото, нито в интернационалните съглашения. Търговец, предприемач, строител на небостъргачи, по какъв начин бихте могъл да имате преценка в световните въпроси? " Иран има поддръжката на всички останали страни по съглашението, съгласно които то прави своята работа.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини настоя, че договорката би трябвало да бъде непокътната. " Бъдещето ще покаже това, което би могло да се случи, само че има една съществуваща договорка, тя работи и би трябвало да бъде непокътната ", сподели тя на донорска конференция за Сирия в Брюксел.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР