Иранският президент Ебрахим Раиси ще направи идната седмица официално посещение

...
Иранският президент Ебрахим Раиси ще направи идната седмица официално посещение
Коментари Харесай

Иранският президент ще посети Пакистан идната седмица, съобщи Исламабад

Иранският президент Ебрахим Раиси ще направи идната седмица публично посещаване в Пакистан, съобщи Ройтерс, като се базира на информация на Исламабад. Двете мюсюлмански страни се стремят да сближат връзките си след размяната на ракетни удари през януари, отбелязва организацията. 

Посещението, за което пакистанското Министерство на външните работи заяви, че ще се реализира от на следващия ден до сряда, обаче е сложено под подозрение, откакто предходната седмица напрежението в Близкия изток набъбна поради невижданата офанзива на Иран против Израел, а Иран бе изумен в нощта против петък от хипотетичен израелски удар, показва Ройтерс. 

Пакистан заяви през януари, че Раиси може да направи аудиенция в страната, а пакитанският министър председател Шахбаз Шариф сподели предходната седмица, че визитата ще се реализира " доста скоро ".

Техеран съобщи, че няма проекти да отвръща на хипотетичното израелско нахлуване - отговор, който допуска, че войната в Газа няма да се разрасне и да обхване целия район.

По време на визитата си Раиси ще се срещне с президента на Пакистан Ариф Алви и премиера на страната Шариф, както и с ръководителите на двете камари на Народното събрание - Сената и Националното заседание, съобщи външното министерство на Пакистан.

" Те ще обсъдят развиването на района и света, както и двустранното съдействие, целящо да спре общата опасност от тероризъм ", се споделя в изказването.

Раиси ще посети основни градове като Лахор и Карачи и ще се концентрира върху двустранните и комерсиалните връзки, добавя документът. 

Пакистан прикани всички страни в Близкия изток да " проявят въздържаност и да работят за деескалация " на напрежението. 

Пакистан и Иран имат сложни връзки в исторически проект, а ракетните удари през януари бяха най-сериозният случай от години.

Бързите старания за понижаване на напрежението бяха знак, че двете страни почитат неприкосновеността си и териториалната си целокупност, като в това време декларират, че ще разширят съдействието си в региона на сигурността.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР