Иранският президент Ебрахим Раиси, консерватор и потенциален наследник на Върховния

...
Иранският президент Ебрахим Раиси, консерватор и потенциален наследник на Върховния
Коментари Харесай

Реакции на световни и регионални лидери на смъртта на иранския президент

Иранският президент Ебрахим Раиси, реакционер и евентуален правоприемник на Върховния водач на страната аятолах Али Хаменей,, оповестиха публични лица и държавни медии в понеделник. Хеликоптерът е превозвал също и външния министър Хосейн Амир-Абдолахиан и още шестима пасажери и екипаж. Никой не е оживял на борда на разрушилия се хеликоптер. Ройтерс събра реакциите на някои от международните водачи   и придвижвания и организации, свързани с Иран .

Руският президент Владимир Путин: " Сейед Ебрахим Раиси беше извънреден политик, чийто живот беше отдаден на работа на Родината. Като същински другар на Русия, той направи безценен персонален принос за развиването на добросъседските връзки сред нашите страни и постави огромни старания за повишението им до равнище на стратегическо партньорство. "

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган написа в X (бивш Twitter): " Като сътрудник, който персонално стана очевидец на напъните му за мир на иранския народ и нашия район по време на неговото ръководство, си припомням господин Раиси с почитание и признателност. "

Палестинският президент Махмуд Абас : " Изказваме нашите откровени съболезнования и съпричастност към братския ирански народ за кончината на починалия президент Ибрахим Раиси и министъра на външните работи, като се молим на Всемогъщия Бог да даде голямата Си благосклонност на умрелия ирански президент и останалите, и да даде самообладание и разтуха за техните фамилии, потвърждавайки солидарността на Държавата Палестина и нейния народ с иранското управление и народа в това огромно страдалчество. "

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт:  " Молим се Бог да ги подари с благосклонност и амнистия и да вдъхне на техните фамилии самообладание и разтуха. "

Италианският министър председател Джорджия Мелони:  " Виждам в тези часове, че иранските управляващи приписват случая на повреда, а не на тайни теории. Не виждам никакви промени във вътрешния ред в Иран, ние сме в непрекъснат контакт с нашите европейски съдружници и другите страни от Г-7, тъй като приказваме за случай, който е част от изключително комплициран районен подтекст. Надявам се, че бъдещото иранско управление ще се ангажира със стабилизацията и умиротворението на района. "

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в X:  " Европейският съюз изрича своите откровени съболезнования за гибелта на президента Раиси и външния министър Абдолахиан, както и на другите членове на тяхната делегация и екипажа при хеликоптерната злополука. Нашите мисли са с техните фамилии. "

Венецуелският президент Николас Мадуро в X: "...Дълбоко тъжен съм, че би трябвало да се сбогуваме с един човек за образец, извънреден водач на света като нашия брат Ебрахим, който беше постоянно ще бъде (запомнен като) отличен човек, бранител на суверенитета на своя народ и категоричен другар на нашата страна. От боливарските земи показваме най-дълбоките си съболезнования на Върховния водач аятолах Али Хаменей и желаем божествена разтуха за тази сензитивна загуба. Ние се причисляваме към възприятията на неговото семейство и нашите ирански братя и сестри в тези сложни моменти. "

Ливанската група Хизбула  похвали битката на мъчениците в отбраната на идеите на нацията и тяхната работа на Иран, призовавайки Бога да ги благослови с благосклонност, да отбрани Хаменей и да даде на Иран способността да преодолее тестването с самообладание и увереност. "

Президентът на Сирия Башар ал-Асад в изявление удостовери солидарността на Сирия с Ислямската република Иран и насочи съболезнования към фамилиите на починалите, добавяйки, че Раиси е посветил себе си на своите  отговорности, които са го завели в Източен Азербайджан за разкриване на значим план за страната, където " той се е пожертвал в осъществяване на дълга си ". Асад добави, че Сирия е работила с починалия президент, с цел да обезпечи стратегически връзки между страната му и Иран, и напомни значимите визити на Раиси в Сирия като част от усилването на връзките сред двете народи.

Премиерът на Ирак Мохамед Шиа ал-Судани: " Изказваме нашите най-искрени съболезнования и съчувствия на Върховния водач на Ислямската република, Али Хаменей, и на народа на Иран, неговото държавно управление и народ. Изразяваме взаимност с братския ирански народ и с формалните лица на Ислямската република по време на тази мъчителна покруса. "

ХАМАС в изказване показва " най-дълбоки съболезнования " за " тази голяма загуба. "  Групировката похвали починалите ирански водачи за поддръжката им за палестинската идея и съпротивата против Израел и изрази убеденост, че " надълбоко вкоренените институции " на Иран ще му разрешат да преодолее " следствията от тази огромна загуба. "

Мохамед Али ал-Хути, началник на Висшия революционен комитет на хусите в Йемен в X:

" Молим Бога да подари техните фамилии с самообладание и разтуха. Наистина ние принадлежим на Аллах и към Него ще се върнем. Иранският народ ще продължи да се придържа към своите лоялни водачи, по волята на Бога. "

Емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани в X: " Искрени съболезнования към държавното управление и народа на Ислямската република Иран... молим Бога Всемогъщия за благосклонност и амнистия за тях и за техните фамилии с самообладание и разтуха. Ние принадлежим на Аллах и към Него ще се върнем. "

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди в X: " Дълбоко тъжен и шокиран от трагичната гибел на доктор Сейед Ебрахим Раиси, президент на Ислямската република Иран. Неговият принос за укрепването на двустранните връзки сред Индия и Иран постоянно ще бъде запомнен. Моите най-искрени съболезнования на фамилията му и народа на Иран. Индия стои до Иран в този миг на тъга. "
 Вицепрезидентът на Иран удостовери гибелта на Ибрахим Раиси Обновена
Вицепрезидентът на Иран удостовери гибелта на Ибрахим Раиси

Президентският хеликоптер бил изцяло изгорял
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР