Иранският президент Ебрахим Раиси днес заяви, че законът в Иран

...
Иранският президент Ебрахим Раиси днес заяви, че законът в Иран
Коментари Харесай

Президентът на Иран: Жените са длъжни да носят хиджаб

Иранският президент Ебрахим Раиси през днешния ден съобщи, че законът в Иран задължава дамите да носят хиджаб, откакто в интернет се появи видео, на което се вижда по какъв начин мъж залива с кисело мляко две дами, влезнали без забрадки в магазин покрай свещения за шиитите град Машхад, съобщи Ройтерс. 

Все повече иранки отхвърлят да се подчинят на управляващите и излизат без да покриват лицата си, откакто през септември страната беше обхваната от митинги поради гибелта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини след ареста ѝ от нравствената полиция за това, че не носела вярно хиджаба си.   

Местните правосъдни управляващи са издали заповед за арест на мъжа, залял с кисело мляко двете дами, които са майка и щерка. Срещу тях също има издадени заповеди за арест, защото са нарушили строгите правила за женското облекло в Иран, оповестяват държавните медии. 

Макар и с риск да бъдат арестувани, в иранските молове, заведения за хранене и по улиците из цялата страна постоянно могат да се видят дами без забрадки, отбелязва Ройтерс. Социалните мрежи бяха наводнени с видеа, които демонстрират по какъв начин иранки се съпротивляват против нравствената полиция.

Раиси през днешния ден съобщи пред държавната телевизия във връзка залетите с кисело мляко дами: " Ако някои хора споделят, че не имат вяра (в хиджаба)… добре е те да бъдат убедени… Но значимото е, че има правно изискване… и че през днешния ден хиджабът е въпрос от правно естество ".

Властите споделиха, че притежателят на магазина, който се е конфронтирал с нападателя, е бил предизвестен. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР