Иранският народ има правото да критикува своите лидери, заяви един

...
Иранският народ има правото да критикува своите лидери, заяви един
Коментари Харесай

Водещ ирански духовник: Хората имат правото да критикуват своите лидери

Иранският народ има " правото да подлага на критика " своите водачи, съобщи един от водещите шиитски духовници в Иран, оповестиха медиите в Ислямската република, представени от Франс прес.

Иран е изправен пред вълна от митинги след гибелта на Махса Амини преди повече от месец.

" Народът има право да подлага на критика водачите на мюсюлманското общество, без значение дали рецензиите са основателни или не ", съобщи аятолах Джавад Алави-Боруджерди, представен от иранската организация Шафакна. 68-годишният свещеник е внук на великия аятолах Хосеин Боруджерди , главната фигура на шиитското духовенство през 20 век.

" Хората имат какво да кажат и не са съгласни с това, което вършиме ", добави аятолахът, обръщайки се към управляващите.

Възмущението в Иран от гибелта н а 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини провокира най-голямата вълна от митинги след тези през 2019 година против покачващите се цени на бензина в богатата на нефт страна. Тя беше задържана на 13 септември от полицията в Техеран за нарушение на строгите правила за женско облекло, прилагани в Ислямската република, а три дни по-късно умря.

Протестите обгърнаха доста ирански градове и десетки протестиращи, както и членове на силите за сигурност бяха убити. Арестуваните са стотици.
" Някои хора са задържани и са в пандиза. Отнасяйте се към тях благосклонно ", сподели аятолахът.
На 26 септември великият аятолах Хосейн Нури Хамедани, значим закостенял свещеник и покровител на висшия водач Али Хаменей, също прикани управляващите да " се вслушат в настояванията на хората ", напомня Агенция Франс Прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР