Иранският генерал Мохамад Реза Захеди, загинал вследствие на удара срещу

...
Иранският генерал Мохамад Реза Захеди, загинал вследствие на удара срещу
Коментари Харесай

Убит в Дамаск ирански генерал е организирал атаката на Хамас срещу Израел от 7 октомври

" Иранският военачалник Мохамад Реза Захеди, умрял в резултат на удара против дипломатическата задача на Техеран в Дамаск на 1 април тази година, е взел участие в организирането на офанзивата, осъществена от бойци на палестинската терористична формация Хамас против Израел от 7 октомври 2023 година ", това съобщи медията от Еврейската страна нюзру.  

" Според заявление на полуофициалната иранска организация Съвет на обединението на революционните сили: Генерал Захеди изигра значима роля във основаването и укрепването на Фронта на съпротивата (обединение на страни и организации, сложили си за цел ликвидирането на Израел), а също и в организацията и реализирането на интервенцията " Потопът " Ал Акса " (кодовото име на атаката). Той стана шахид (мъченик в исляма), тъй като даде живота си в името на битката против окупационния ционистки режим (както доста мюсюлмански водачи назовават Израел) ", добави изданието.

" Някои ирански медии показаха удивление от заявката на Съвета. То изцяло опонира на формалната линия на Техеран. Властите в Ислямската република настояват, че офанзивата от 7 октомври е била готова и осъществена напълно от Хамас и нейния съдружник " Ислямски джихад ", отбеляза  нюзру.

" Съветът популяризира заявката си през днешния ден, до момента в който в Иран се организираше погребението на Захеди и още шестима командири от елитното военизирано поделение Корпус на стражите на Ислямската гражданска война (КСИР) ", уточни още медията.

" Седемте високопоставени офицери на КСИР починаха при удара против консулството на Иран в Дамаск, изпълняващо и функционалностите на посолство. Техеран и Сирия упрекнаха Еврейската страна ", добави изданието.

" Коментирайки офанзивата, формалният представител на Въоръжените сили на Израел контраадмирал Даниел Хагари съобщи: Въпросната постройка бе употребена от КСИР за обмисляне и управление на интервенции против нашата страна. Дипломатическия ѝ статут бе единствено заслон ", написа още нюзру.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР