Иранските власти заплашиха днес, че ще потърсят отговорност от известни

...
Иранските власти заплашиха днес, че ще потърсят отговорност от известни
Коментари Харесай

Иранските власти заплашиха известни личности в страната заради подкрепата им за протестите

Иранските управляващи заплашиха през днешния ден, че ще потърсят отговорност от известни персони в страната, които през последните дни поддържаха митингите, избухнали след гибелта на младата кюрдка Махса Амини след задържането ѝ от нравствената полиция, съобщи Франс прес.
Още по темата
Вълна от демонстрации, при които починаха десетки хора, обхвана Иран след кончината на 22-годишната жена на 16 септември - няколко дни след нейния арест за нарушение на прецизните правила за обличане на дамите в Ислямската република, в съответния случай - за носенето на хиджаб.

" Ще потърсим отговорност от известни персони, които насърчават дейностите на бунтовниците ", съобщи губернаторът на провинция Техеран Мохсен Мансури, представен от организация ИСНА.

Голям брой именити ирански спортисти, артисти, режисьори и продуценти поддържаха намерено митингите , като настояха управляващите да се вслушат в настояванията на народа.

Иранският режисьор, притежател на две награди " Оскар ", Асгар Фархади прикани в неделя хората по целия свят да бъдат солидарни с стачкуващите.

" Призовавам всички актьори, режисьори и продуценти по света, всички интелектуалци и борци за цивилен права... всички, които имат вяра в достолепието и човешките свободи, да изразят своята взаимност със мощните и смели дами и мъже на Иран, като насочат видеопослания, разгласяват постове и по всевъзможен различен метод ", разгласи Фархади във видео в Инстаграм.

Междувременно някогашната звезда на иранския народен тим по футбол Али Карими разгласява неколкократно послания в поддръжка на протестиращите в Инстаграм и Туитър.

По-рано тази седмица иранският нападател Сердар Азмун , състезател на немския футболен клуб " Байер Леверкузен ", съобщи, че не може да мълчи за многочислените жертви на репресиите.

" Това не може да бъде изтрито от съзнанието ни. Срам за вас ", разяснява той в обществените мрежи.

Преди няколко дни ръководителят на иранското правораздаване Голам Хосейн Мохсени Еджехи също разкритикува известните персони, подкрепили митингите.

" Тези, които са станали известни с помощта на поддръжката на властта в сложни времена, в този момент се причисляват към врага, вместо да бъдат с народа. Нека всички знаят, че те ще би трябвало да платят цената за материалните и душевни вреди, нанесени на народа и страната ", разяснява той.

Иран арестува в четвъртък журналистката Елахи Мохамади, която отразяваше погребението на Амини , сподели нейният юрист, последният от възходящия брой арестувани публицисти.

Революционната армия заяви, че чиновници на разузнаването на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война са арестували 50 членове на " проведена мрежа ", която стои зад " безредиците " в свещения шиитски град Кум.

Иран упрекна и външни сили за митингите като в сряда стартира трансгранични удари с ракети и безпилотни самолети, които убиха 13 души в региона на Ирак Кюрдистан, обвинявайки въоръжени групи, основани там, че подклаждат вълнения.

В четвъртък Иран разкритикува и " намесата " на Франция във вътрешните му работи поради изказване в поддръжка на митингите, откакто преди този момент беше подал тъжба до Англия и Норвегия.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР