Иранските власти са разкрили 17 души, занимаващи се с шпионаж

Иранските власти са разкрили 17 души, занимаващи се с шпионаж ...

Иран съобщи за 17 арестувани шпиони от ЦРУ.


Иранските власти са разкрили 17 души, занимаващи се с шпионаж в полза на САЩ, съобщи агенция Tasnim, като се позова на министерството на информацията и националната сигурност на страната.

Според агенцията, става дума за мрежа от агенти, работещи за ЦРУ на територията на Иран, а арестите са реализирани в продължение на година. Агенция Fars публикува фотографии на някои от задържаните, сред които семейни снимки на двама от тях, бащи на по 5 деца, както и копия на шифровани бележки. Имена обаче в агенциите не са посочени. Някои от американските агенти ще бъдат екзекутирани, други вече имат присъди за дългосрочен затвор.

Шпионите са проникнали в икономическия, ядрения, инфраструктурния и военния сектори на страната. Част от шпионите са били вербувани от САЩ във връзка с визови проблеми – американските власти са им предложили визи срещу информация, твърдят от министерството.

След като през юни ирански военни разбиха американски дрон, президентът Доналд Тръмп разпореди да бъде нанесен удар по иранска територия, но отмени решението си в последния момент със съображението, че могат да загинат 150 души. Същия месец Вашингтон наложи нови санкции срещу Техеран, като не се ограничи само с икономически ограничения.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео категорично опроверга съобщението на Техеран за задържаните 17 агенти. Пред Fox News той заяви, че лъжите на режима в Иран имат дълго минало.

Източник: offnews.bg