Иранските власти арестуваха 35 души във връзка с атентатите от

...
Иранските власти арестуваха 35 души във връзка с атентатите от
Коментари Харесай

Иран съобщи, че е арестувал 35 души във връзка с атаката в Керман на 3 януари

Иранските управляващи арестуваха 35 души по отношение на атентатите от 3 януари в югоизточния град Керман, заяви в през днешния ден министерството на разузнаването, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. Министерството заяви, че е разпознало един от двамата атентатори самоубийци като жител на Таджикистан, влезнал незаконно в Иран на 19 декември. 

Властите обявиха, че информацията за втория нападател ще бъде предоставена след няколко дни и прецизираха, че арестите са били осъществени на територията на няколко ирански провинции.

На 4 януари терористичната формация " Ислямска страна " пое отговорност за нападението, при което починаха близо 100 души, а 284 бяха ранени, по време на възпоменателна гала във връзка четвъртата годишнина от гибелта на висшия иранския военачалник Касем Солеймани, пълководец на силите " Кудс " на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война. Той бе погубен през 2020 година при удар, нанесен с американски безпилотен летателен уред край летището в Багдад, Ирак. 

Министерството на разузнаването заяви, че е разпознало самоличността и на основния обвинен, описвайки го като основател на офанзивите, потвърждавайки също по този начин, че самият той е изготвил експлозивите, отбелязва Асошиейтед прес.

Атентаторите са направили две обособени набези, при първото от които единият от тях се е взривил по време на възпоменателната гала в град Керман, на към 820 километра югоизточно от столицата Техеран, а 20 минути по-късно вторият е детонирал експлозивите по себе си, до момента в който чиновниците на незабавна помощ и други хора са се опитвали да оказват помощ на потърпевшите при първия гърмеж. 

Официалната иранска държавна новинарска организация ИРНА популяризира изказване на министерството на разузнаването, в което се споделя, че главният обвинен, който е възнамерявал офанзивата, е таджикски жител, прочут с псевдонима Абдола Таджики. Според ИРНА обвиненият е влезнал в страната в средата на декември, само че е напуснал два дни преди нападението, откакто е изготвил бомбите.

В информацията на ИРНА се споделя, че единият от атентаторите самоубийци е разпознат с фамилното си име - Бозров, като се показва, че мъжът е бил на 24-годишна възраст и е имал двойно таджикско-израелско поданство. Той също е дошъл в Иран, пресичайки югоизточната граница, след месеци на образование от " Ислямска страна " в Афганистан.

Властите към момента се пробват да разпознават втория нападател. В своето изказване за поемането на отговорност за нападението " Ислямска страна " разпознава двамата атентатори като Омар ал Моуахед и Сеиф-Аллах ал Муджахед, отбелязва АП.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР