Иранските лидери са изправени пред втори ден на протести след

...
Иранските лидери са изправени пред втори ден на протести след
Коментари Харесай

Нови бунтове раздират Иран

Иранските водачи са изправени пред втори ден на митинги след признанието им, че украинският пътнически аероплан, който се разруши в Техеран, е бил свален с боен удар. При тежкия случай починаха всичките 176 души на борда, доста от които иранци.
Демонстрантите в столицата Техеран и в някои други градове скандираха лозунги против ръководещите.
На места е имало и конфликти със силите за сигурност и пукотевица със сълзотворен газ.
Иран призна, че „ неволно” е блъснал самолета, откакто в началото го отхвърли, на фона на възходящото напрежение със Съединени американски щати. Десетки иранци и канадци, както и жители на Украйна, Англия, Афганистан и Швеция починаха в самолета.
Протестиращите излязоха по улиците, макар разполагането на голям брой сили за сигурност. Звеното за битка с безредиците, елементи на елитната революционна армия на мотоциклети и цивилни чиновници по сигурността бяха вдигнати на крайник поради протестите.
Протести е имало и в други градове на Ислямската република.
Още в събота студенти се събраха пред два университета. Първоначално те са желали да покажат почитание към жертвите на самолетната злополука, само че по-късно вечерта избухнали гневни митинги и се твърди, че управляващите са употребявали сълзотворен газ, с цел да ги разпилян.
Междувременно канадският министър председател Джъстин Трюдо даде обещание да търси правдивост за жертвите и отговорност от отговорните за свалянето на самолета, на борда на който имаше десетки жители на Канада, предадоха.
„ Няма да спрем, до момента в който бъде въздадена справедливост”, разгласи Трюдо пред 1700 индивида на бдение в баскетболна зала към университета в Едмънтън – град, в който са живеели 13 от 57-те починали при рухването на самолета канадци. Видимо разчувствуван, канадският министър председател се обърна към фамилиите на жертвите, че не са сами. „ Цялата страна е с вас, довечера, на следващия ден и през годините занапред”, акцентира той.
Трюдо изиска Канада да взе участие в следствието на свалянето на самолета. „ Ще продължим да работим с нашите сътрудници, с цел да осигурим транспарантно и цялостно разследване”, даде обещание канадският министър председател. „ Няма да спрем, до момента в който не получим отговори на нашите въпроси”, даде да се разбере Трюдо.
Иран към този момент е издал визи на осем канадски чиновници, които да се включат в следствието на свалянето на самолета. „ Очаква се множеството от хората от екипа да дойдат в Техеран още днес”, заяви канадският министър на външните работи Франсоа-Филип Шампан.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР