Ирански кораб се е натъкнал снощи на мина в Червено

...
Ирански кораб се е натъкнал снощи на мина в Червено
Коментари Харесай

Ирански шпионски кораб попадна на мина в Червено море

Ирански транспортен съд се е натъкнал нощес на мина в Червено море и е развален от детонацията, заяви организация Тансим, представена от ДПА.

Става дума за транспортен съд, който ескортира ирански търговски плавателни съдове в Червено море, твърди организацията.

Иран удостовери, че корабът е бил развален от най-малко една мина.

По информация на американския уеб страница GlobalSecurity.org разваленият товарен транспортен съд е употребен от Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война за събиране на разследващи данни. Според разследващата компания ImageSat корабът се употребява за наблюдаване и шпионаж и е прочут на западните разследващи служби, оповестява Канал 12.

Тансим оповестява, че корабът е бил ситуиран в Червено море през последните няколко години, с цел да поддържа иранските командоси, които са изпратени да съпровождат ирански търговски плавателни съдове.

Според Ал Арабия зад интервенцията стоят израелски командоси, базирайки се на неназовани източници. Израел не е коментирал обявената офанзива.



Неназовани американски чиновници обявиха пред Ройтерс, че Съединени американски щати не са виновни за нападението.

Израел и Иран си насочат взаимни обвинявания за офанзиви с експлозиви против търговски кораби. Плавателните съдове във всеки случай са единствено леко развалени и няма други вреди.



На 26 февруари гърмеж удари израелски товарен транспортен съд под бахамски байрак, в Оманския залив. Премиерът Бенямин Нетаняху упрекна Иран в нахлуване против кораба. Иран бързо отхвърли обвиняването, само че специалистите настояват, че офанзивата носи белези на предходни офанзиви, приписвани на Техеран. Операцията изглеждаше деликатно планувана и отразява поредност от офанзиви против танкери през 2019 година и иранска акция против корабите преди четири десетилетия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР