Иранската сделка се бави, което ще остави за по-дълго нефта

...
Иранската сделка се бави, което ще остави за по-дълго нефта
Коментари Харесай

Петролът го очаква още една луда седмица

Иранската договорка се бави, което ще остави за по-дълго нефта на Ислямската република отвън международните пазари

Цените на петрола евентуално ще скочат още тази седмица заради забавянето на иранските нуклеарни договаряния и евентуалното връщане на иранския недопечен нефт на международните пазари. Проблем пред договорката са настояванията на русия за писмени гаранции от Съединени американски щати, че връзките ѝ с Ислямската република няма да бъдат наранени от глобите. Китай също е повдигнал някои нови въпроси към съглашението, споделят източници на Reuters, представени от.

Миналата седмица бенчмаркът Брент се увеличи с 21% до 118.11 $ за барел, а американският лек недопечен нефт (WTI) нарастна с 26% до 115.68 $ – равнища, които не са следени надлежно от 2013 и 2008 година

"Иран беше единственият същински мечи фактор, щръкнал над пазара, само че в случай че в този момент иранската договорка се забави, бихме могли да стигнем до дъното на резервоарите доста по-бързо, изключително в случай че съветските барели останат отвън пазара за дълго “, сподели Амрита Сен, съосновател на мозъчен център Energy Aspects.

Според него Брент може да се увеличи до 125 $ за барел в понеделник, бързо доближавайки се до най-високото равнище от 147 $, виждано за последно през 2008 година

Анализатори от JP Morgan обявиха, че петролът може да скочи до 185 $ за барел тази година.

Русия изнася към 7 млн. барела дневно нефт и рафинирани артикули, или 7% от международните доставки. Някои доставки от Казахстан които се правят от съветски пристанища, също са изправени пред затруднения, написа Reuters.

На Иран ще му трябват няколко месеца, с цел да възвърне петролните потоци, даже в случай че реализира нуклеарна договорка, споделят анализатори.

Eurasia Group съобщи, че новите съветски претенции могат да нарушат нуклеарните договаряния, макар че към момента поддържа възможностите за договорка на 70%.

„ Русия евентуално има намерение да употребява Иран като средство за заобикаляне на западните наказания. Писмената гаранция, позволяваща на Русия да направи това, евентуално е надалеч отвън сферата на това, което Вашингтон може да предложи в разгара на пълномащабна война в Украйна “, сподели Хенри от Евразия. Рим.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР