Иранската национална валута - риал, достигна днес поредното си най-ниско

...
Иранската национална валута - риал, достигна днес поредното си най-ниско
Коментари Харесай

Тотален срив! Иранският риал удари ново дъно спрямо долара

Иранската национална валута - риал, доближи през днешния ден следващото си най-ниско ниво по отношение на $, принос за което имат седмиците безредици в страната, съобщи Асошиейтед прес. На риала въздейства и блокажът в договарянията за възобновяване на нуклеарната договорка на страната и международните сили.

На валутните пазари в Иран през днешния ден 1 $ се разменяше против 338 000 риала по отношение на 332 000 през вчерашния ден. По време на сключването на нуклеарната договорка през 2015 година 1 $ струваше 32 000 риала.

Риалът непрекъснато спада от средата на септември, когато из цялата страна избухнаха митинги, подбудени от гибелта на 22-годишната Махса Амини, задържана от моралната полиция за погрешно носене на хиджаб.

Демонстрациите доведоха до едни от най-тежките и кървави конфликти със силите за сигурност за последните 40 години, откогато страната е ислямска република. По непотвърдени данни задържаните са към 14 000, а най-малко 270 души са починали.

Състоянието на иранската стопанска система се утежнява непрекъснато от 2018 година когато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изтегли страната от нуклеарната договорка и възобнови глобите по отношение на Техеран.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР