Иранската държавна телевизия съобщи, че Техеран е предприел атака срещу

...
Иранската държавна телевизия съобщи, че Техеран е предприел атака срещу
Коментари Харесай

Масирана иранска атака по Израел с ракети и дронове

Иранската държавна телевизия заяви, че Техеран е подхванал офанзива против Израел.

ABC News цитира почитан американски чиновник, който съобщи, че Иран е изстрелял общо 150 ракети против Израел по време на офанзивата довечера (актуализация към 03:30 часа на 14 април).

По-късно държавната осведомителна организация на Иран заяви, като се базира на собствен източник, че Техеран е изстрелял балистични ракети против Израел, заяви ".

Изданието посочи, че Иран е изстрелял повече от 100 дрона по Израел.

Към момента няма информация, която да демонстрира, че от Иран към Израел са били изстреляни балистични ракети, обявиха израелски публични лица пред локални медии.

Достигането на задачата на такива ракети лишава към 11-12 минути, съгласно военни източници, а изказванието за изстрелването им беше направено преди доста повече (актуализация към 01:17 ч. на 14 април).

Балистичната ракета се движи по дъгообразна траектория, като първо се издига до горните пластове на атмосферата, а след това под действието на гравитацията пада със скорост, която надвишава неколкократно скоростта на звука.

Израел разполага със системи за противоракетна защита, способни да засичат и унищожават балистични ракети. При масирана офанзива, включваща голям брой дронове и ракети, като подхванатата късно нощес от Иран, обаче вероятността ударът да бъде сполучлив е по-голяма, отбелязва АП, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Военният представителят Хагари добави, че Израел има подготвеност да посрещне офанзивата, която е първото непосредствено нахлуване на Иран против десетилетния му зложелател - до момента работи единствено с така наречен проксита - най-много основаната в Ливан " Хизбула ", проиранските милиции в Ливан, йеменските хуси. 

Израелската войска заяви, че е допустимо да прехване дроновете и по-рано.

" Работим в тясно съдействие със Съединени американски щати и сътрудниците ни в района, с цел да противодействаме на стартирането на дронове и с цел да ги прехванем ", разгласи още Хагари, цитиран от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Израелските авиационни управляващи обявиха, че ще затворят въздушното пространство на страната от 00,30 минути (местно време, което съответствува с българското) за всички полети, защото се приготвя за нахлуване от ирански дронове. 

Белият дом посочи, че ще даде (без да посочи каква) поддръжка за защитата на Израел против въздушното нахлуване от Иран.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Адриан Уотсън сподели в събота, че " Иран е почнал въздушно нахлуване против Израел ". Тя добави: " Съединени американски щати ще застанат до народа на Израел и ще поддържат защитата му против тези закани от Иран. "

Възможни са и други закани от страна на Иран, в това число изстрелване на балистични ракети или крилати ракети, които биха достигнали за по-кратко време Израел; при такава заплаха армията заяви, че ще пренастрои защитата си.

Israeli Army confirms Iran launched dozens of suicide drones (at least 50) ~one hour ago.
Visual confirmation Shahed-136 kamikaze drones are curently flying over Iraq.
— Qalaat Al Mudiq (@QalaatAlMudiq)

Това е актуализация на гореща вест, надолу следва предходният текст

Военният министър Йоав Галант съобщи, че Израел " следи от близко планувана офанзива " против него от страна на Иран и съдружниците на Техеран в района, без да даде повече детайлности за опасността, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В изказването си Галант означи, че израелците би трябвало да се преценяват с всички заповеди, които могат да бъдат издадени от военното командване, което наблюдава идващите ракети и други въздушни закани, с цел да осведоми обществеността дали да се укрие.

Контраадмирал Хагари сподели, че десетки бойни самолети са били вдигнати във въздуха като част от положението на подготвеност.

Официален представител на американската администрация съобщи пред катарския ефирен канал " Ал Джазира ", че Съединени американски щати считат, че Иран може да нападна територията на Израел рано сутринта на 14 април в отговор на удара по консулството на Ислямската република в Дамаск.

" Дълбоко сме обезпокоени от вероятността за широкомащабно нахлуване против Израел ", съобщи формалният представител, представен и от Българска телеграфна агенция. " Съществува огромна възможност Иран да предприеме нахлуване против Израел рано сутринта на следващия ден, в неделя ", добави той.

Белият дом заяви, че президентът Джо Байдън ще се върне във Вашингтон през днешния ден, с цел да се съветва с екипа си по националната сигурност по отношение на събитията в Близкия изток, прекъсвайки почивката си в Делауеър през уикенда.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин е уверил сътрудника си Йоав Галант в " непоколебимата поддръжка на Съединени американски щати " по време на телефонен диалог, заяви представителят на министерството на защитата на Съединени американски щати Пат Райдър, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Остин е декларирал, че Израел може да " разчита на цялостна поддръжка от страна на Съединени американски щати " против възможни офанзиви от страна на Иран и неговите съдружници.

Военното напрежение в Близкия изток се усили доста след хипотетичния израелски въздушен удар по комплекса на иранското посолство в сирийската столица Дамаск на 1 април, при който починаха двама бригадни генерали, отбелязва ДПА. Държавното управление в Техеран заплаши да отвърне на удара.

" Ние ще ги накараме да съжаляват за това закононарушение и други като него, по Божията воля ", предизвести висшият водач на Иран аятолах Али Хаменей.

Иранската Революционна армия, няколко дни откакто Техеран съобщи, че може да затвори значимия транспортен маршрут, и предизвести, че ще отвърне на израелския удар по консулството му в сирийската столица Дамаск.

В Израел бяха анулирани плануваните за идващите дни учебни екскурзии и други юношески действия, свързани с началото на празника Пасха, и въоръжените сили бяха сложени в цялостна бойна подготвеност заради допустима офанзива от страна на Иран. Контраадмирал Даниел Хагари разгласи тези ограничения на брифинг по малкия екран.

Нидерландската външна министърка Ханке Брoйнс Слот заяви, че е споделила на иранския си сътрудник Хосейн Амир Абдолахиан в телефонен диалог, че Иран не трябва да атакува Израел и би трябвало да предприеме дейности " за деескалация ".

" По време на диалога показах и сериозната си угриженост по отношение на кораба, който беше похитен в Ормузкия пролив, и споделих, че този тип дейности би трябвало да спрат ", написа министърката в " Екс ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР