Иранска шахматистка участва в международен турнир без хиджаб, предаде Ройтерс.

...
Иранска шахматистка участва в международен турнир без хиджаб, предаде Ройтерс.
Коментари Харесай

В знак на протест: Иранка се състезава на турнир по шах без хиджаб

Иранска шахматистка взе участие в интернационален шампионат без хиджаб, съобщи Ройтерс. Тя е една от няколко ирански спортистки, които се появяват на надпревари без хиджаб от началото на антиправителствените митинги.

Иран беше затрит от демонстрации против духовното управление на страната от средата на септември, когато 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини умря в ареста на полицията за морал, която я задържа за " неуместно облекло ".

Иранските новинарски издания Khabarvarzeshi и Etemad в репортажи от понеделник споделиха, че Сара Хадем се е състезавала на Световното състезание по блиц шах на FIDE в Алмати, Казахстан, без хиджаб - кърпа, наложителна съгласно строгите правила за облекло в Иран.

Снимки, оповестени и от дветеиздания, я демонстрират без кърпа по време на шампионата.

На страницата на Хадем в Instagram нямакоментари по отношение на шампионата или репортажите.

Хадем, родена през 1997 г.е804 в международната класация, съгласно уеб страницата на Международната шахматна федерация.Уебсайтътза събитието от 25-30 декември я уточни като участник както в надпреварите Rapid, по този начин и в Blitz.

Протестите бележат едно от най-смелите провокации пред управлението на Иран след революцията от 1979 година и привлякоха иранци от всички сфери на живота.

Жените изиграха значима роля, като смъкнаха хиджаба си, до момента в който протестиращите се развълнуваха от това, което видяха като проявана поддръжка както от дами, по този начин и от мъже, ирански спортисти.

През октомври иранската алпинисткаЕлназ Рекабисе състезава в Южна Корея без кърпа, като по-късно сподели, че го е направила несъзнателно.

През ноемврииранска шампионка по пукотевица с лъкказа, че не е забелязала рухването на хиджаба си по време на гала по награждаването в Техеран, откакто се появи видео, показващо по какъв начин разрешава забрадката да падне. Това също се смяташе за проява на поддръжка за протестиращите.

В мнения, обявени от държавните медии през ноември,заместник-министърът на спорта на ИранМариам Каземипур сподели, че някои ирански спортистки са работили срещу ислямските правила и по-късно се извини за дейностите им.

Преди броени дни една от най-известните ирански актриси бе задържана дни откакто подлага на критика изтезанието на мъж, взел участие в общонационалните митинги, които обгръщат страната от септември насам.

ТаранеАлидусти, която взе участие в спечелилия " Оскар " през 2016 година филм " The Salesman ", осъди обесването на Мохсен Шекари, който беше погубен този месец при първата известна екзекуция, обвързвана с митингите. Съобщава се, че Шекари е бил наказан за " водене на война против Бога " за това, че е намушкал с нож член на паравоенните сили Басидж по време на митинг в Техеран на 23 септември.

Държавната медия Fars News Agency, която е обвързвана с Гвардейците на ислямската гражданска война, съобщи, че Алидусти е била задържана, защото " липсват доказателства за нейните изказвания ".

Известна като феминистка активистка, Алидусти предишния месец разгласява своя фотография в Instagram без ислямския хиджаб и с надпис " Жени, живот, независимост ", с цел да покаже поддръжката си за протестното придвижване.

След изтезанието на Шекари тя съобщи в различен пост: " Всяка интернационална организация, която следи това клане и не подхваща дейности, е позор за човечеството ".

Оттогава акаунтът ѝ в Instagram е заличен.



Няколконационални спортни отборасе въздържаха да пеят националния химн, изключително предиоткриващия мачна Иран на Световното състезание по футбол.Отборът пя преди втория и третия си мач.

Иранските управляващи потушиха грубо митингите, които те оповестиха за вълнения, подклаждани от непознати съперници.

Според активистката осведомителна организация HRANA 507 протестиращи са били убити към четвъртък, в това число 69 малолетни.Шестдесет и шест членове на силите за сигурност също са убити.

Държавни чиновници споделиха, че до 300 са били убити, в това число членове на силите за сигурност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР